Amikor az állam a szélsőjobbhoz igazítja emberségét

POLITIKA
2015 szeptember 03., 04:15
comments 241

A ZDF Híradójában volt egy anyag, ami kb. arról szólt, hogy Magyarország egyszerre kaphatja be azért, mert egy napig továbbengedte nyugat felé a menekülteket, és azért, mert nem engedi őket tovább.

Itthon is lehet arról olvasni, hogy nem szabadna feltartóztatni a Németországba, Svédországba vagy máshová tartó embereket. Hogy amikor nem engedik nekik a rendőrök, hogy felszálljanak a vonatokra, akkor ezzel közvetve az embercsempészek karjaiba lökdösik őket. És aztán ezek vezetnek az olyan tragédiákhoz, mint amilyen Ausztriában történt.

Az, hogy továbbengedjük-e a menekülteket, nem a magyar kormányon múlik.

Az unióban ma az a szabály, hogy aki Magyarországon lép az EU területére és kér menedéket, annak itt kell lefolytatni a menekültügyi eljárását. Ez ráadásul nem is csak valami üres passzus, a napokban többször is elmondták a nyugati vezetők, hogy elvárják Magyarországtól ennek a szabálynak a betartását.

Lehet azon vitatkozni, hogy jó-e az unió menekültügyi szabályozása, vagy hogy lehetne jobb, de most itthon vagy külföldön azért a magyar kormányra mutogatni, mert nem engedi tovább a menekülteket, hülyeség.

Ehhez képest azért, ami a Keleti pályaudvaron, meg egyáltalán Magyarországon, a továbbutazás ügyén kívül történik a menekültekkel, azért teljes joggal lehet mutogatni.

Ez lesz az a kampány, amiben ~800 millióból külföldre kihelyezett plakátokon magyarázzák majd a Szíriából, Afganisztánból meg máshonnan menekülőknek, hogy ne jöjjenek ide.

Ahogy a hazug nemzeti konzultációnak,  a magyar nyelvű, hangulkeltő plakátkampánynak, a kisbicskával átvágható kerítésnek, ennek sem várható nagy hatása.

Viszont amíg ilyesmikkel van elfoglalva a magyar állam, addig helyette a legtöbb helyen önkéntesek foglalkoznak a menekültekkel.

photo_camera Angol nyelvű figyelmeztetés az önkéntesektől a menekülteknek a Keletiben - Fotó: Tánczos Mihál,y / Nyugat.hu

Nem a magyar állam mondja el nekik, hogy mire számíthatnak, hogy mit tehetnek, és mit nem, hanem az önkéntesek. Például hogy ne vegyenek maradék pénzükből vonatjegyet, még ha az állami vasúttársaság el is adna nekik. Mert nem szállhatnak fel.

Pedig nem nehéz belátni, hogy abból van a balhé, mikor az emberek nem tudják, hogy mi lesz velük.

Amikor napok után végre mondtak nekik valamit "hivatalosan" a többség le is csillapodott. Még úgy is, hogy azt tudták meg: ebből most nem lesz rövid idő alatt Németország, ahová szeretnének végül eljutni.

Önkéntesek visznek kaját, vizet, takarót, pelenkát. Önkéntes orvosok biztosítanak egészségügyi ellátást a fővárosi pályaudvarok környékén összezsúfolódott embereknek.

Pedig ezek állami feladatok. De a magyar állam ezeket nem végzi el, részben politikai okokból.

Az állam ma Dúró Dórákhoz és Kocsis Mátékhoz igazítja a lépéseit, emberségét. Amit a szélsőjobb szimpatizánsai szívesen látnak, azt többnyire meg is kapják. Plakátkampánytól a borotvás kerítésig.

Ha ők nem néznék jó szemmel, hogy közpénzen menjenek orvosok a legszerencsétlenebbek közé, akkor nem mennek.

A Keleti van leginkább szem előtt, és annak alapján, ami ott történik, a többi "menekülttábor" helyzete sem megnyugtató. Különösen, hogy nem engedi be a nemzetközi megfigyelőket a rendőrség.

Ahogy a fideszes Németh Szilárd szavaiból kiderült a menekültekkel szemben a durvaság lett a hivatalosan felvállalt politika.

Ennek el fog terjedni a híre, és a bevándorlók idővel más útvonalakra szoknak át.

A jobbik szavazóin kívül erre játszanak még most.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.