Tusk kioktatta Orbánt kereszténységből

migráció
2015 szeptember 03., 10:36
comments 583

A diplomáciai udvariasság határain belül, de azért elég keményen beszólt Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke Orbán Viktor tegnapi FAZ-os kommentárjára, amikor magyar kollégájával tartott közös sajtótájékoztatót.

photo_camera Fotó: Európai Tanács

A magyar miniszterelnök a német újságban megjelent véleménycikkében (ami megjelent abban az újságban is, amit kizárólag Orbán olvas, a Magyar Időkben) azon rettegett a hazánkba érkező menekültek ürügyén, hogy Magyarországon kívül senki nem tesz semmit azért, hogy a keresztény Európát a keresztény értékrenden belül tartsa.

Tusk néhány perces beszéde végén azt mondta, hogy szeretne Orbán FAZ-os cikke kapcsán néhány személyes megjegyzést tenni.

"A kereszténység nekem azt írja elő, hogy segítsünk testvéreinknek, ez a migráció esetében szolidaritást és áldozatvállalást jelent. Egy kereszténynek mindegy, hogy milyen fajú, vallású, vagy nemzetiségű az, aki segítségre szorul"

– mondta.

Videón itt nézheti meg Tusk megjegyzéseit, az Orbánnak címzett rész 5:05-nél kezdődik.

Az európai vezető szerint egyébként a szolidaritás és helyzet kezelésének elve versenyzik egymással, ami nem jelenti azt, hogy a szolidaritást ki lehet üresíteni.

Orbán válaszolt, arról itt van a videó. Azt mondta, hogy az európai vezetők félnek, pedig csak cselekedniük kellene, mint azt Magyarország is teszi. Megvédte pengés szögesdrótkerítését is, mert szerinte csak így lehet a 130 kilométeres zöldhatárt megvédeni, és a magyar menekültügyi törvényszigorításokat is fontosnak tartja. Ezzel csak a schengeni határokat védi Magyarorország, mondta.

A kereszténységről pedig azt mondta Orbán, hogy

"hadd hagyjam most a kereszténység tágabb értelméről szóló elmélkedést egy másik sajtótájékoztatóra."

(Európai Tanács)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.