ENSZ-szóvivő: Beszélni kellett volna a pályaudvarnál lévő menekültekkel, nem kerítést építeni nekik

migráció
2015 szeptember 04., 11:59
comments 349
  • Babar Baloch az ENSZ menekültügyi szervezetének, az UNHCR-nek közép-európai szóvivője, állomáshelye Budapest.
  • Twitter oldalán rendszeresen beszámol a magyarországi helyzetről.
  • Arra kértük, hogy részletesebben is mondja el az ENSZ álláspontját arról, ami itt történik.

„Világosan látszik, hogy akik most Magyarországra érkeznek, azok háború elől menekülnek, hiszen túlnyomó többségük Szíriából, Afganisztánból és Irakból jött” - kezdte a magyarországi helyzet értékelését. „Ezekben az országokban háború van. Megfelelő ellátásra van szükségük, a hatóságoknak regisztrálni kell őket, és elindítani a megfelelő eljárásokat, hogy eldőljön, menedékjogot kapnak-e.”

photo_camera Babar Baloch, az UNHCR közép-európai szóvivője.

Éppen ezért helyesnek tarja, hogy a magyar hatóságok most minden menekültet regisztrálni szeretnének, és befogadó állomásokon elhelyezni őket, ameddig a menekültjogi eljárásuk befejeződik.

Van két gond

Két területen viszont szerinte javítani kellene a magyar hatóságok munkáján. „Megfelelő kommunikációra lenne szükség ezekkel az emberekkel. A pályaudvarokon lévőkkel nem volt megfelelő kommunikáció, és nagyon sok zavart okozott, hogy az ott lévőknek fogalmuk sem volt, hogy mik a lehetőségeik, miért nem mehetnek tovább. Mindezt el kell mondani nekik.” (Szerda estig nem kaptak semmilyen felvilágosítást az ott lévők, csak azt látták, hogy néha felszállhatnak a vonatra, máskor pedig nem.)

A másik probléma, hogy Magyarországon a befogadó állomások szűkösek, és az ottani feltételeken is van bőven javítani való. Ez szerinte nem csak a magyar állam felelőssége, mert ilyen terhelés esetén nemzetközi összefogásra lenne szükség.

Az ENSZ szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az EU-ba érkező menekülteket szétosztanák a tagállamok között, és így Magyarország terhei is csökkenhetnének. (Ezt a tervet a magyar kormány elutasítja, Orbán Viktor azt mondta Brüsszelben, hogy előbb az EU külső határait kell lezárni, és csak azután megbeszélni, hogy mi legyen a menekültekkel.)

A kerítés nem megoldás

Babar Baloch (illetve az általa képviselt ENSZ-szervezet) szerint a szerb-magyar határra épített kerítés nem megoldás a mostani válságra.

„Menedékjogot kérni nem bűncselekmény, hanem jog, amit nemzetközi törvények biztosítanak. Aki menedékjogot kér, azt be kell engedni az országba. Ezt mondja ki a nemzetközi és az EU-s jog is”

- emlékeztetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.