A bajor miniszterelnök szerint Németországnak szüksége van Orbánra

migráció
2015 szeptember 13., 18:13

A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök Münchenben, miután a német belügyminiszter bejelentette, hogy Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést (amit Orbán Viktor hamar üdvözölt).

Horst Seehofer, aki telefonon beszélt Orbán Viktorral, ezt mondta:

Orbán Viktor és „Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása”. Mindenkinek ki kell szabadulnia az „álomgyárból”, mert „szükségünk van Orbánra a téma megoldásához”.

„Az európai jog és a jogállamiság szabályaiból” kiindulva tárgyalt erről a magyar miniszterelnökkel, és a párbeszédet a következőkben „elmélyítik” majd – mondta.

A schengeni határállamokra, Görögországra, Olaszországra, Magyarországra hárul a legnagyobb feladat, segíteni kell őket – mondta Horst Seehofer, aki szerint beláthatatlan következményei lesznek, ha a tagállamok egymás támogatása helyett „egymásnak esnek”.

A bajor miniszterelnök – aki a balkáni migránsokat azonnal visszaküldené oda, ahonnan jöttek – az utóbbi időben nagyon jóban van Orbánnal, de amúgy Putyinnal is szorosabb szövetséget fűzne. Seehofer ugyan 2005 és 2008 között tagja volt Merkel kormányának, de a CDU-CSU pártszövetségen belül, mint a kancellárasszony belső ellenzéke lép föl, nagyon nem ért egyet például Merkel bevándorláspolitikájával, és Orbán melletti kiállásával nyilván ezt akarja jelezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.