Ennél egyértelműbben egy ország nem tudja kifejezni, hogy itt nem lehet átlépni a határt

migráció
2015 szeptember 16., 12:08

Egy évre utasították ki Magyarország területéről azt az iraki férfit, akit elsőként ítéltek el a határzár tiltott átlépése miatt.  Szerda délután több tárgyalás is zajlott párhuzamosan ugyanebben a témában a szegedi bíróságon, a szomszédos teremben például a férfi testvérének ügyét tárgyalták, akivel együtt fogták el őket.

A határzár tiltott átlépése azt jelenti, hogy átmásztak a magyar-szerb határon felhúzott kerítésen, ez pedig szeptember 15-től bűncselekménynek számít.

Átmászott, de nem vágta át

Az iraki férfit, aki szürke kapucnis pulóverben, farmerban, zsebében egy fogkefével jelent meg (ahhoz pedig nem járult hozzá, hogy kép készüljön róla a tárgyalás alatt), kedden kora reggel fogták el a rendőrök egy nádasban a kerítés közelében. A kerítésen lévő lyukon másztak át, elmondása szerint ezt nem ők vágták, már így találták – elfogásakor pedig a rendőrök nem találtak nála olyan eszközt, ami alkalmas lett volna a kerítés átvágására.

Tolmács segítségével többször elmondta, nem tudott arról, hogy ez bűncselekmény, és sajnálja, hogy megsértette a magyar törvényeket. Testvérével együtt Bagdadból érkeztek, Finnországba tartanak, mert ott él egy másik testvére, több rokona meghalt már a háborúban, az útra pedig elmondása szerint családjuktól kaptak pénzt.  A tárgyalás alatt többször sírt, az ítéletet szipogva hallgatta.

photo_camera Az első kiutasított.

 

Ezt nem kell kiplakátolni

Kemenes Krisztián bíró az indoklásban elmondta (az indoklás egy része látható a fenti videón), ugyan nem kell mindenkinek tisztában lennie a legújabb magyar jogszabályokkal, annak viszont tudatában kell lennie, hogy amit csinál, az nem helyes. Egy négyméteres, szögesdróttal felszerelt kerítés átmászása pedig olyasmi, amiről nem lehet azt gondolni, hogy rendben van.

„Ennél egyértelműbben egy ország nem tudja kifejezni, hogy itt nem lehet átlépni a határt”

- mondta az indoklás tételmondatában. Szerinte ezt nem kell szórólapon elmagyarázni, nem kell kiplakátolni,ez nyilvánvaló kell, hogy legyen. A kerítésnek a bíró szerint üzenete van, ez pedig az, hogy csak a jogszabályokat betartva lehet belépni Magyarországra. Az új törvény pedig ezt az üzenetet erősíti. Ez az ítélt is üzenet is egyben, és bár lehetne ez alapján börtönbüntetést is kiszabni, a kiutasítás minimális tételét szabták ki.

Szomorú, hogy ilyen a XXI. században előfordulhat

"Nem cél, hogy tömegesen ítéljenek el embereket. Nem cél, hogy bezárjuk az országot a nehéz helyzetből érkezettek előtt. Az elítéltnél is súlyos okok vezettek ahhoz, hogy eljött idáig, szomorú, hogy a XXI. században ilyesmi előfordulhat. De miután tömegesen nem tartották tiszteletben a magyar törvényeket, az állam rákényszerült, hogy első ránézésre keménynek tűnő törvényekkel védje meg a jogrendet"  - mondta az indoklásban a bíró.

Az iraki férfit a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz vitték. Az ottani ügyintézés után viszik majd a szerb határhoz, ahol a szerb hatóságoknak át kell venniük. A bíró azt mondta a tárgyalás után a férfinak, ez több napig is tarthat.

A férfi a tárgyalás után a 444-nek azt azt mondta, Szerbiában felkeresi majd az iraki követséget segítségért. Aztán folytatni szeretnék útjukat Finnország felé.

Szerdán kilenc hasonló ügyben zajlik tárgyalás, de az alapján, hogy az első nap 200 embert fogtak el, a következő napokban tömegesen várhatóak ilyen ítéletek. (plankog, tebege)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.