Lázár János szomorú: Már a Kúria is arra kötelezi, hogy adja ki a szállodák nevét

POLITIKA
2015 szeptember 23., 08:47

A Kúria szerdán kihirdetett ítéletében fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet, miszerint

Lázár Jánosnak ki kell adnia azoknak a szállodáknak a nevét, ahol 2013-as utazásai során Milánóban és Zürichben megszállt.

A Fővárosi Ítélőtábla márciusban hozta azt a döntést, hogy a Miniszterelnökségnek ki kell adnia a hivatalt vezető Lázár János két utazásának részleteit. Az ítélet szerint a hivatalnak meg kell mondania, hogy Lázár János egy svájci és egy olaszországi útján pontosan mely szállodákban szállt meg, és hogy azok egyenként mennyibe kerültek.

A Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelmét Kúria most elutasította, és kimondta, hogy a hotelek nevét ki kell adni. A bíróság emlékeztetett arra, hogy az információszabadságról szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy közérdekű adatnak minősül minden olyan információ, amely a közfeladat ellátásával kapcsolatos.

photo_camera Lázár János még a legutóbb tájékoztatón (MTI/Koszticsák Szilárd)

A per előzménye az volt, hogy Lázár János három olyan utazásáról kiderült, hogy azoknál a szállásköltség jóval magasabb volt, mint a hivatal vezetőinek más kiküldetésein.

  • Egy 2012 november végi angliai utazáson Lázár és kísérőjének két éjszakára 920 ezer forint volt,
  • 2013 júliusában egy milánói éjszaka 596 ezer forintba került,
  • egy 2013 márciusi zürichi éjszaka pedig 189 ezer forintból jött ki a politikusnak és útitársának.

A svájci útra eredetileg ennél jóval nagyobb szállásköltséget adott meg a Miniszterelnökség, de később lefelé módosította, arra hivatkozva, hogy véletlenül más kiadásokat is hozzászámoltak a hotelszámlához.

A Kúria mostani döntése ellen fellebbezni nem lehet. A Miniszterelnökségnek az írásba foglalt ítélet kézhezvétele után ki kell adni a hotelek nevét. Ez a folyamat ugyanakkor még akár több hónapig is eltarthat.

A mostani ítélet csak a svájci és az olaszországi útra vonatkozik, mert az angliai kiküldetés esetében külön folytatódott az eljárás. A Miniszterelnökség a per során közölte, hogy arról a kiküldetésről létezik egy titkosított irat. Azóta a bíróság elsőfokon kimondta, hogy a Miniszterelnökségnek ebben az esetben is ki kell adnia a hotel nevét, mert arra nem vonatkozott a titkosítás.

Lázár János több alkalommal is kijelentette, hogy nem hajlandó kiadni a szállodák nevét, mert szerinte annak alapján ki lehetne találni, hogy kikkel találkozott. A miniszter még azt is belengette, hogy akár a bírósági ítélet ellenére sem hozza nyilvánosságra a kért információkat.

Közben egy másik perben a bíróság elsőfokon kimondta, hogy a Miniszterelnökségnek ki kell adnia, hogy Lázár kikkel találkozott svájci és olaszországi útján. A Miniszterelnökség fellebbezett az ítélet ellen. (via Direkt36)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.