ZSOLTI

ÁLLAT
2015 október 01., 19:12
comments 113

„Zsolti, a béka! Zsolti, a béka!
Zsolti, a béka! Zsolti, a béka!
Zsolti, a béka! Zsolti, a béka!
Zsolti, a bé-ka!” (Bëlga: Zsolti, a béka)

Tíz éve, 2005. október 1-én jelent meg a Bëlga harmadik lemeze, a Bokorpuszta/Zsolti, a béka duplaalbum, tehát éppen itt volt az ideje, hogy körüljárjuk a Zsolti-jelenséget, beszéljünk a levelibékáról legtöbbet tudó együttessel, és megpróbáljuk tisztába tenni a dolgokat. Bár a válaszok ezernyi új kérdést szültek, ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni vagy sejteni lehet az ország, a bolygó és talán az összes létező világ legnagyobb Zsoltijáról.

Kutykurutty

Hogy mikor született a ZSOLTI, a halálos leveli stílus megalapítója, a négylábú varangytechnika 7 danos megújítója, egyben a kétéltű stílusok nagy tudója, az nemhogy államtitok, de egyenesen definiálhatatlan. Tudjuk, hogy legalább 10 éves, és egy levelibéka kb. 15 évig is élhet, szóval adott a kérdés, hogy esetleg már meg is halt, vagy csak nyugdíjaskorú-e.

ZSOLTIPÉDIA

A Zsolti a régi Solt személynév alakváltozata. (A Solt régi magyar személynév, azonos eredetű a Zoltán és a Csolt névvel, az ótörök sultan szóból származik. „Az arameus eredetű arab sultan [uralkodó, császár] esetleg perzsa közvetítéssel került a törökbe.”) Az 1990-es években a Zsolti igen gyakori név volt, a 2000-es években a 24-33. leggyakoribb férfinév. A Zsoltik április 10-én ünneplik a névnapjukat. Az első híres magyar Zsolti Árpád fejeledelem legkisebb fia volt. ZSOLTI, a béka egy 2005-ös interjú szerint a nevét a Bëlga történelemszakos koncertszervezőjétől kapta. Titok, hogy miért.

Az együttes tagjai szerint a ZSOLTI egy másik, felfoghatatlan időparadoxon által uralt dimenzióban, ráadásul egy messzi galaxisban él, és különben is legyőzte az időt: nincs születése, sem halála. „Ez a kezdetleges emberi elménknek ezoterikusnak tűnik, azonban ez egészen konkrétan így van, nincs semmi trükk” – árulta el a magát megnevezni nem kívánó Tokyo.

Ebből következően pedig arra sem lehet választ adni, hogy milyen nemzetiségű a ZSOLTI, aki a neve alapján magyarnak tűnik, de az FBI-os kapcsolatát tekintve amerikai is lehetne. A forrásaink ezzel kapcsolatban egyöntetűen különböző állásponton vannak: Még5nek fogalma sincs az igazságról, bár rajta van az ügyön, Bauxit szerint a ZSOLTIegyfajta őssejtekből álló lény, de az sem lehetetlen, hogy ő volt az első kétéltű, aki kimászott a partra”, Tokyo pedig úgy véli, hogy a ZSOLTI titkolja a származását.

ZSOLTI, a béka az első videoklipben
photo_camera ZSOLTI, a béka az első videoklipben

A ZSOLTI fiatalkoráról is keveset lehet tudni, annyi biztos, hogy kiközösítették ebihal korában, mert később nőtt ki a jobb mellső lába, így kénytelen volt egyedül vándorolni mocsárról mocsárra. (Ehhez képest némi elégtételt jelenthetett neki, hogy nagyon tehetséges kapus lett, Bauxit szerint még a Liverpool is felfigyelt a ZSOLTIRA, ugyanis jól kihasználta, hogy a csatárok nehezen szúrták ki a fűben.)

Gyerekkorában sok minden szeretett volna lenni, az egyik nagy karrierálma az volt, hogy egy napon erdész lesz, később pedig sokáig azt tervezgette, hogy nyit egy szaniteráruházat. Csakhogy aztán jöttek a piszkos ügyek, ami miatt már sosem maradt erre elég ideje – emlékezett vissza egy kis keserűséggel a betűiben Tokyo.

Brekeke

A ZSOLTI szenvedélyes környezetvédőként lett ismert, ám a legnagyobb érdeklődést azzal keltette fel, hogy a róla szóló dalok alapján erőszakos béka hírében áll. A névtelenséget kérő zenekar művei szerint a garázdaságért elítélt Kótai Mihály edzőpartnere volt, ám ezt a bokszoló tagadta. A ZSOLTIT számtalan törvénysértéssel összefüggésbe hozták, hogy csak néhányat említsünk:

  • tisztázatlan okokból lerúgta a sas veséjét
  • leverte a gyíkot, mert a tóba piszkított
  • elrontott egy közös nyomócsöves, elektronikus befecskendezéssel szerelt sötétzöld Lada Niva 1,7i-t, mert kiraktak egy hűtőszekrényt a pitypangokra
  • egyszer valaki egy olajos hordót dobott a tavába, ezért azt úgy megtámadta, hogy kórházba került
  • csalánnal megütötte Róka nénit
  • szájba verte a vetési varjút
  • hátba rúgta a vadmacskát
  • kiütötte a hód fogát
  • Elemérrel, a denevérrel szóváltásba keveredett, majd elkergette
  • állítólag Steven Seagalt is püfölte (ezzel kapcsolatban kerestük a harcművészt, de lapzártánkig nem válaszolt)

Ennek ellenére semmilyen nyoma sincs a hivatalos iratokban, hogy a ZSOLTI bármikor is bekerült volna az igazságszolgáltatási rendszerbe, és biztosan nem ítélte el egyik bíróság sem. (Az állatkínzási ügyek egyébként 5 év után elévülnek.) Ez a zenekar szerint is vitatott pont lehet a ZSOLTI életművében. Mint mondták, a ZSOLTI nem szereti, ha valaki gonosz, és helytelen dolgot tesz, az ilyen állatot megbünteti, törvény ide vagy oda.

De szerintük mindezt a szeretet jegyében teszi, mert tudja, hogy legbelül mindenki jó. A ZSOLTI „egyszerre agresszív harcmester és csupaszív lélek, talán ezért sem vették elő őt soha, azonkívül, hogy bármit is tesz, megkérdőjelezhetetlen! Minden törvényt felülír az éleslátása, a jó szíve és emberi mértékkel felfoghatatlan ereje. Az igazságszolgáltatás is nagy tiszteletben tartja, és követte őt sok esetben” – tisztázta a békát a korrupció vádja alól Tokyo.

photo_camera Paparazzofelvétel a ZSOLTI egyik erőszakos testi sértéséről

Ez azonban nem feltétlenül ad felmentést arra, hogy a mocsárvidék mindegyik állata – nem csak a táplálékául szolgáló lárva – általában elkerüli a ZSOLTIT, mert a szabályrendszere nem világos, nincsen írásban lefektetve a jogok és kötelességek rendszere, ráadásul még élőszóban sem figyelmeztet előre, hogy mit nem szabad megtenni, így aztán kódolva van az erdei rendszerben a béka túlhatalma. A Zsolti, a béka 1. szerint a ZSOLTI „bárkivel nyíltan kiáll, aki megsérti a vadon törvényét” – csakhogy ilyen törvény nincsen. Ami ehhez talán a legközelebb áll, az az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény, ez azonban nem rendelkezik kényszerítő eszközök alkalmazásáról.

Leveli level

A ZSOLTI nagy – egyesek szerint végtelen – munkabírású (villámgyors nyelvet ölt 4 centire), és jóravaló, csendes béka. Meg nem erősített információk szerint hobbija a kirándulás és a szusikészítés. A családi életét homály fedi, egymásnak tökéletesen ellentmondó elméletek szólnak róla. A Zsolti, a béka 2. szerint a „fickós kis béka” több komoly viszonyt is maga mögött tudhat: lepetézett tőle a kecskebéka, fecske Réka és Editke, a rák. A sűrű mocsárban sűrűn megforduló együttes szerint viszont ezek a kapcsolatok csak a szexről szóltak, nem születtek belőlük ivadékok. „A »lepetézett tőle« csak annyit jelent, hogy ezek az állatok nagyon tisztelik a tudását” – árulta el M., akinek a valódi nevét, a Még5milliárdot, a kérésére megváltoztattuk.

Van, aki határozottan állítja, hogy nincs senkije a ZSOLTINAK, mert minden közeli rokonát megölték, emiatt lett egy sötétzöld titka is: rászokott egy évre a hernyókra, és egy jó ideig mérgező is lett, de aztán legyőzte a függőséget. „Sajnos az ilyen hősök nem létesíthetnek normális szociális kapcsolatokat, mert a szeretteken keresztül támadhatók lesznek, illetve akkor sem jó, ha szociálisan érzékenyek, amikor kaszabolni kell” – mesélte el Bauxit, akit, hogy a ZSOLTI ellenségei ne azonosíthassák be, csak B.-nek nevezünk.

Az egyik informátorunk szerint viszont lehetséges – bár semmilyen bizonyíték nincs rá –, hogy vannak porontyai a ZSOLTINAK, és „azok életét a felsőbb körök finanszírozzák, mondjuk ki, közpénzből”, de ezt jogosnak is tartaná, mert „a ZSOLTINAK nincs szüksége pénzre, így nincs is neki, viszont csak jót hagy maga után, ez is tény, tehát járna neki a pénz”.

Brekidown

Többek között emiatt is felmerül a kérdés, hogy van, vagy volt-e köze a szervezett bűnözéshez a ZSOLTINAK. A Zsolti, a béka 2.-ben még csak annyit lehetett tudni, hogy a térség fejvadásza lenne, ha ember lenne, de a Zsolti, a béka 3.-ból már az is kiderült, hogy a ZSOLTI sokat tudott a piszkos ügyekről.

Miközben adatokat gyűjtöttem ehhez a tényfeltáró-oknyomozó portréhoz, egy hajnali órában, egy Tesco kivilágítatlan parkolójában olvastam el az előző esti emailt, amiben Még5lövés elárulta, hogy a ZSOLTIT beszervezték, és beépített ügynök lett. Ebben az időben jutott a ZSOLTI információjára, hogy „az egész kormány benne volt a balhéban, vagy legalábbis tudott róla, ezért akarták kivonni a forgalomból a ZSOLTIT, nehogy elmondja mindenkinek”. Állítólag a politikusoktól kezdve az ügyészeken át a bírókig nagyon sokan benne voltak, de ezzel kapcsolatban hiába kérdezősködtem kormányközeli körökben – ami nem csoda, ha a fenti állításoknak csak a töredéke is igaz.

Bauxit szerint amúgy a ZSOLTI összességében habitusra inkább Charles Bronson-szerű figura, mintsem Jack Bauer, bár tény, hogy az élet hasonló sorsot szánt neki, mint Bauernek. A távol-keleti ügyekben jól informált Tokyo úgy tudja, hogy a ZSOLTI az állatoknak mindent el is mondott, ezért akarta a hatalom, hogy „Észak-Koreában elnyelje a föld”. Arra persze nem gondoltak, hogy az állatok nem fogják tudni továbbadni az embereknek a piszkos ügyekről szóló információkat, vagy egyszerűen csak nem foglalkoznak velük. „Úgy érezték, komoly veszélyforrás, hogy az állatok már mindent tudnak, és erről a ZSOLTI tehetett. Kiiktatták. Illetve csak akarták” – erősítette meg Tokyo információit egy forrásunk, aki azonos vele.

ZSOLTI a pácban

A ZSOLTI életének talán legizgalmasabb epizódja az volt, amikor cserbenhagyták, elárulták, és kitolt vele a nemzetbiztonság. A MEGABÉKA elleni küzdelem a Zsolti, a béka 3. szerint 2013-ban volt („történt már egy hete”), a ZSOLTI pedig előtte 7 évet élt étel és víz nélkül Észak-Koreában, azaz kb. 2006-ban ejthették fogságba, akkor pedig Lamperth Mónika volt a belügyminiszter, és Szilvásy György felelt a titkosszolgálatokért. Adódik a kérdés: vajon a szocialisták dobták fel a ZSOLTIT? Ez megmagyarázhatná, hogy miért nem tudunk semmit a kémperről, amiben Szilvásyt elítélték, vagy hogy a volt minisztert miért mentették fel az UD Zrt.-ügyben.

Bárkihez is fordultam ezzel kapcsoltban, áthatolhatatlan falakba ütköztem (szerencsére komolyabb sérülések nélkül). Volt, aki azt mondta, hogy az ügy egy másik galaxisban, egy másik Földön játszódott, és nem az ottani Magyarországon. Mások szerint a ZSOLTI a fogságba esés előtt még egy darabig bujkált, ezért nem lehet pontosan tudni, hogy ki nyomta fel. „De Szilvásyról vagy Lamperth-ről nem tudnám elképzelni, hogy ilyen galádok legyenek” – mondták. „Szerintem sem a Magyar Magyarok voltak. Ezt a lehetőséget kizárhatjuk” – zárkózott el kategorikusan a további kérdésektől a zenekar egyik MC-je, aki nem Bauxit vagy Még5.

Akármi is történt, a ZSOLTI kénytelen volt megtapasztalni a horrort a világ egyik legelzártabb országában, ahol az ENSZ megfigyelői elmondhatatlan kegyetlenségeket tapasztaltak. Pedig ez semmi sem volt ahhoz képest, amit a ZSOLTINAK kellett kiállnia: a börtöne 20 emelet mélyen, a tenger alatt feküdt, és 10 000 vaslánccal meg egy 100 tonnás lakattal tartották fogságban. Szerencsére végül Vakond koma segítségével megmenekült, bár elképzelhető, hogy maradandó szervi és agykárosodást szenvedett, mivel hét évig nem tudott táplálkozni.

Hyla arborea vs. Mega-Hyla arborea

És még ezután sem lehetett sokáig nyugta: a ZSOLTI nem sokkal később találkozott a világméretű állatok elnökbikájával is, aki előtt életében először megtört, és elsírta magát (persze úgy, hogy ne lássák rajta). Állítólag azért sírt, mert végignézte mindazt a pusztítást, amit a MEGABÉKA tett a világgal. (Ha valaki nem emlékezne: 2013-ban az állatok világa végveszélybe került, mert Párizsra és Londonra ráugrált egy háznál is nagyobb MEGABÉKA, amit Budapesten is láttak lézereset brekegni.) „[A ZSOLTI] látta milyen kínokat kell átélnie a Föld élőlényeinek a MEGABÉKA kegyetlenkedései miatt. Hogy mik ezek pontosan, hát... nem vetném papírra. A ZSOLTIT is megtörte, én bele sem tudnék kezdeni az említésébe se...” – kezdett bele a kegyetlenségek említésébe Tokyo.

A ZSOLTI végül újabb törvényszegéssel, az FBI szabályait áthágva állította meg a MEGABÉKÁT: miután az megdobta egy tankkal, a ZSOLTI visszadobott lakóparkkal, aztán helyből felrúgta a Holdra az agresszort. Sajnos azonban a MEGABÉKÁNAK egy petéje még megmaradt. Ezzel kapcsolatban kérdeztük is a Bëlgát, hogy létezik-e a ZSOLTIRÓL kialakult képet árnyaló apokrif szám, ami még nincs kiadva, vagy már nem is lesz, de ekkor a betárcsázós internetkapcsolat megszakadt. Kutya legyek, ha ez nem a ZSOLTI volt.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.