Putyin, Porosenko, Merkel és Hollande megállapodtak, hogy a könnyűfegyvereket is ki kell vonni az ukrán frontról

külföld
2015 október 03., 08:53
comments 92

Pénteken Párizsban vitatta meg a kelet-ukrajnai helyzetet Angela Merkel német kancellár, Petro Porosenko ukrán, Vlagymir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök. A tárgyalásokon fontos megállapodás született arról, hogy az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg a könnyebb, 100 mm-nél kisebb kaliberű fegyvereiket is visszavonják a frontvonalról.

Porosenko szerint a kivonást már szombaton elkezdhetik, és az akció végrehajtása szakaszokban összesen 41 napot vesz igénybe.

Oroszország közben továbbra is tagadja, katonákat és nehézfegyvereket küldene Ukrajnába, de azt elismerte a Kreml, hogy orosz önkéntesek valóban harcolnak a luhanszki és donyecki lázadók oldalán az ukrán hadsereggel.

Ez az állítás azért is érdekes, mert az EBESZ megfigyelői nemrég kiszúrtak a szeparatisták által ellenőrzött Luhanszkban egy TOS-1 Buratino rakéta-sorozatlövőt.

Ilyet jelenleg csak az orosz hadsereg használ, és hatalmas károkat tud okozni.

A szeparatisták részéről egyelőre senki nem kommentálta ezt az EBESZ-jelentést.

A mostani párizsi találkozón a négy európai vezető értékelte a februárban, Minszkben kötött fegyverszüneti megállapodás teljesítését is. Ebben a megállapodásban írták elő, hogy a harcoló feleknek vissza kell vonniuk a nehézfegyverzetet a frontvonalról.

Porosenko szerint a mostani fegyverkivonás érinteni fogja a tankokat és az aknavetőket is.

A szeparatisták által ellenőrzött területeken tartandó választásról Francois Hollande azt mondta, hogy csak akkor tarthatják meg őket, ha ukrán jog szerint járnak el, máskülönben Kijev szerint hamisnak minősülnek a választási eredmények. Ezt természetesen Porosenko is támogatta, és javasolta azt is, hogy a szeparatisták teljes körű megfigyelői jogosítványokat adjanak a választáson az EBESZ megbízottjainak.

A Kreml csak egy szűkszavú közleményben kommentálta a párizsi találkozót, azt írták, hogy a felek szinkronizálták a nézeteiket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.