Palesztin kődobálóknak öltöztek az izraeli katonák

külföld
2015 október 08., 12:39
comments 436

Van az Izraeli Védelmi Erőnek (IDF) egy különleges egysége, úgy hívják őket, hogy Duvdevan. Általában nagyon magas kockázattal járó antiterrorista akciókat hajtanak végre, gyakran palesztinok közé vegyülve.

Így tettek most is, amikor farmerban, pólóban és fejkendőben vegyültek el egy csoportnyi palesztin között, akik kövekkel dobáltak egy izraeli katonai ellenőrzőpontot Ramallah közelében. Egyszer csak hirtelen kézifegyvereket vesznek elő, és lőni kezdenek a kődobálók irányába, majd a közbelépő egyenruhás katonák segítségével letepernek 3 palesztint.

Íme mindez videón:

A Vice írja azt is, hogy a videón közvetlen közelről lábon lövik az egyik letepert kődobálót, és valóban látszik ilyesmi, de a felvétel alapján egyáltalán nem biztos, hogy valódi lőszer volt abban a pisztolyban. Persze bizonyára így is nagyon fájdalmas az ilyesmi.

Az IDF sikeresnek ítélte az akciót, Peter Lerner, a hadsereg szóvivóje a drámai felvételeket azzal a szöveggel posztolta a Twitterre, hogy

„17 másodperc alatt az IDF Duvdevan 3 palesztint tartóztatott le, akik megtámadták a Jeruzsálembe vezető utat. Mindenki más visszahúzódott.”


Az utóbbi napokban országszerte nő a feszültség az izraeliek és a palesztinok között. Jeruzsálemben és Ciszjordániában legalább 4 izraeli halt meg különböző terrortámadásokban, és többen megsérültek, köztük egy 2 éves gyerek is. Csak szerdán 3 késeléses támadás volt izraeliek ellen, de mindhárom áldozat túlélte.

A másik oldalon palesztinok százai sérültek meg az izraeli biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban, és legalább ketten meghaltak, miután az izraeli kormány elindította a felbujtók elleni hadműveletét. Engedélyezték azt is, hogy a katonák éleslőszert használjanak a tüntetéseket, ha civilek élete van veszélyben. A Vörös Félhold (a Vöröskereszt arab párja) szerint csak szerdán 288 palesztin sérült meg, közülük 10 ember éleslőszer által.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.