Alaposan meglepték az USÁ-t az oroszok

külföld
2015 október 09., 05:58
comments 325

"Oroszország most megmutatta a világnak, hogy elég messzire elér" - értékelte egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi minisztériumi tisztviselő azt, hogy Oroszország október 7-én nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal mért csapást szíriai célpontokra.

Fotó: Allocer / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
photo_camera Fotó: Allocer / Wikimedia Commons
CC BY-SA 3.0

Az orosz haditengerészet a Kaszpi-tengerről indította az amerikai kódrendszerben SS-N-30-nak - orosz eredetiben 3M-14 "Türkiznek" - nevezett rakétáit, vagyis nagyjából 1600 kilométerről lőtt szíriai célpontokat. Ezzel, még ha az amerikaiak állítása szerint négy rakétájuk alaposan célt tévesztve Iránban csapódott be,

sikeresen demonstrálták hadseregük csapásmérő képességeit.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy van az amerikaiak legendás Tomahawkjához fogható fegyverük, és a világon harmadikként képesek voltak sikeresen bevetni nagy hatótávolságú precíziós fegyvert - ilyen képességet eddig csak az amerikai és a brit hadsereg igazolt harci körülmények között.

Eric Wertheim, egy független amerikai haditengerészeti elemző szerint az október 7-i támadás előtt az elemzők többsége csak a most használt rakéták elődjét, az SS-N-27-est ismerte. Ez sokkal korlátozottabb képességű fegyver, valójában hajóelhárító rakéta, aminek a hatótávolsága mindössze 250 kilométer.

De ami még az SS-N-30 képességeinél is meglepőbb az az, hogy az indításához jóval kisebb hajókat használtak, mint amit az amerikai szakértők lehetségesnek tartottak. Az amerikai Tomahawkokat nagyobb, 9000 tonna vízkiszorítású rombolókról és cirkálókról tudják csak indítani, az SS-N-30-akat viszont négy, viszonylag kicsi, 1500 tonna vízkiszorítású naszádról lőtték ki. "Kis hajó nagy tűzerővel" - jellemezte ezeket Wertheim. Ez pedig elég jelentős fejlemény, mert kisebb hajókat olcsóbban és gyorsabban lehet előállítani. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.