Gerkens: Visszatértem, és tele vagyok tettvággyal

tévé
2015 október 16., 05:31
comments 77

Dirk Gerkens, az RTL Klub korábbi vezérigazgatója interjút adott a Népszabadságnak. Abból az apropóból készült a beszélgetés, hogy Gerkens visszatért a magyar tévés piacra, Andy Vajna ugyanis kinevezte a frissen megvett TV2 vezérigazgatójává. Igaz, azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a TV2 tényleg Vajna érdekkörébe került-e, ugyanis a Simicska-közeli Megapolis Media Zrt. is bejelentette, hogy ők már Vajna előtt két nappal megszerezték a csatornát.

Gerkens irányította az RTL Klubot abban az időben, amikor a csatorna a kifejezetten ellenük kihegyezett reklámadó miatt félteni kezdte itthoni nyereségét, ezért elkezdett kormányellenes híradókat csinálni. A vezérigazgató odáig ment, hogy arról nyilatkozott a magyar lapoknak, hogy életveszélyesen fenyegették őt meg a családját Magyarországon.

Dirk, reméljük, nem lesz baj!

Na. A Népszabadságnak Gerkens azt mondta, hogy visszatért, és tele van tettvággyal.

„Leültünk Andyvel, elmagyarázta, mit szeretne kihozni a TV2-ből.

Izgalmas projektnek tűnt. Persze ismertette a hosszú távú üzleti terveit is, ami szintén kecsegtető. Rögtön az elején erről kérdeztem, hiszen tudni akartam, mennyire biztosak az alapok. Hogy mennyi pénzünk lesz az új műsorstratégiára, új programokra. Garanciákat kértem.”

Hogy milyen garanciákat adott Vajna? Hát biztosította Gerkenst arról, hogy komolyan veszi ezt a befektetést, és hogy érdemi fejlesztések lesznek a csatornától. Gerkens azt is kérte az új tulajdonostól, hogy a csatorna menedzsmentje szabadon dolgozhasson.

A tárgyalások során nem merült fel, hogy Gerkens is tulajdonrészt kapjon, Vajna lesz az egyedüli tulaj. Gerkens szerint a tárgyalások alatt nem is találkozott Habony Árpáddal, a TV2 kormányközeliségéről folytatott párbeszédet pedig muszáj szó szerint idéznem:

Kérdés: Miután a bevezették a reklámadót, többször is élesen bírálta a kormányt és a fideszes politikusokat, akik szintén keményen osztották az ön által irányított tévét. Nem érzi problémásnak, hogy egy olyan társaságnak fog dolgozni, amelyet kormányközelinek könyvelnek el?

Válasz: Miért is kormányközeli?

Andy Vajna kormánybiztos, ugyanakkor közismerten jó viszonyt ápol Rogán Antal kabinetminiszterrel és Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval. Vajna különféle üzleteit gyakran kisegítette a kormánypárti többség a parlamentben a törvényhozás során.

Mi a kérdés?

Mit gondol erről?

Nem lesz kormányközeli a TV2.

Érdemes különbséget tenni Vajna mostani tévés befektetése és egyéb üzletei között. Soha nem foglalkoztam a magánéletével, a baráti kapcsolataival, és most sem szeretném, ha ezek befolyásolnának. Ami az RTL kritikus hozzáállását illeti: az a cég nem az enyém volt, a stratégiát vállalati szinten a legfelsőbb vezetés határozta meg.”

Gerkens szerint Vajna teljesen szabad kezet adott neki a csatorna irányításában, Vajnának nem is lenne ideje belefolyni az operatív ügyekbe, hiszen nagyon elfoglalt ember.

„...az első dolgunk, hogy visszaszerezzük a nézők, a hirdetők és a nagy filmstúdiók bizalmát. Ez most mindennél fontosabb. Most hagyjuk is a személyemet.

Azt hiszem Andy Vajna neve önmagában garancia, nagyon erős üzenet a piacoknak.

Higgye el, azon vagyunk, hogy a legjobb szakemberekkel állítsuk talpra a TV2-t.”

Hogy a csatornánál mik a tervek, lesznek-e személycserék és létszámleépítések, Gerkens nagyon ködösen beszélt, és a Simicska-ügybe sem akart belefolyni, Azt mondta, az nem az ő ügye, nem tartozik rá.

Mondjuk abból a szempontból ugye nagyon is rá tartozik, hogy ha tényleg Simicskáéké a csatorna, akkor érvénytelen Gerkens kinevezése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.