Annyi a késnek: a villával zabálók felnövekvő generációja nyugdíjazhatja ezt a nem haszontalan találmányt

életmód
2015 október 18., 03:32
comments 234


Rohamtempóban szorul ki a kés az európai, vagy legalábbis a brit asztalokról, írja a Mail on Sunday az Ask Jeeves egy felmérésére hivatkozva, amely szerint

"sok" harminc év alatti fiatal csak egy kézzel, azon belül is csak villával eszik, a felmérésben megkérdezettek ötöde pedig az ún. amerikai cikk-cakk módszerrel, vagyis a vágás után a villát a bal kézből a jobba átvéve helyezi a szájába az ételt.

Megjegyezném, hogy amit most amerikai módszernek hívunk, az a hagyományos európai etikett szerinti étkezés:

a villa megjelenésekor még úgy tartották, hogy enni jobb kézzel illik,

ezért az európai kolonizáció korában még globálisan ez volt a divat, csak aztán Európában változott, és az lett az úrias, ha a villát a bal kezünkben tartjuk.

A felmérés szerint ehhez a modernebb hagyományhoz inkább csak az idősebb korosztály ragaszkodik, a fiatalabbak körében már inkább az amerikai etikett számít irányadónak. Hogy miért? Egy letűnt kor anakronisztikus mementójaként ránkmaradt magazin, a The Lady szerkesztője, Sam Taylor szerint "a fiatalok elég lusták, különösen abban, ahogy lehajtott fejjel a telefonjukba merülve étkeznek. Azért esznek egy kézzel, vagy cikk-cakkban, mert úgy a másik kezükkel a telefonjukon dolgozhatnak" - mondta.

Taylor szerint az ilyen egykezes evők "meglehetősen rossz vacsorapartnerek", akiken látszik, hogy "nem gyakran ettek együtt a szüleikkel". "Ha ettek volna, akkor kaptak volna a kezükre, ha nem megfelelően tartják az eszcájgot" - szólt hozzánk a viktoriánus korból a főszerkesztő.

Az Ask Jeeves felmérése alapján amúgy a brit arisztokrácia utolsó bástyájában, az ország dél-nyugati részén még az emberek 94 százaléka az európai etikett szerint eszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.