Az MTI még nem tudósított Colleen Bell amerikai nagykövet egyesek szerint a magyar kormányt bíráló beszédéről, de most segítünk

politika
2015 október 28., 19:40
comments 80

Magyari Péter kollégánk  a helyszínről már beszámolt róla, az amerikai nagykövetség pedig szó szerint is közölte Colleen Bell nagykövetnek a Corvinuson elmondott - egyesek értelmezése szerint élesen kormánykritikus - beszédét, de a Magyar Távirati Iroda tájékoztatása egyelőre elmaradt az eseményről. Amíg nem érkezik meg az MTI híre, segítünk a hírügynökségnek és az állami médiának. 

 "Azért vagyok most itt, hogy elmondjam Önöknek, nagyon szeretem itteni szolgálatomat és munkám minden egyes aspektusát élvezem" - mondta a Corvinus Egyetemen Colleen Bell amerikai nagykövet, aki idén januárban érkezett Magyarországra, és alapos tájékozódás után értékelte a magyar-amerikai kapcsolatokat. 

"Kapcsolataink széles spektrumára tekintve úgy érzem, az amerikai-magyar viszony erős.  Partnerek, szövetségesek és barátok vagyunk" - folytatta a nagykövet.  

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolata sokéves kiváló együttműködésre tekint vissza a biztonsági és katonai ügyek területén, Magyarország pedig a rendészeti és a terrorizmus elleni ügyekben is nagyszerű partner. 

Gazdasági területen az Egyesült Államok az egyik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, továbbá a magyar áruk legnagyobb fogyasztója az Európai Unión kívül.  

Colleen Bell önkritikusan megjegyezte: 

"Mi, amerikaiak is tapasztaljuk – túlontúl gyakran is – saját hibáinkat, és azt, hogy nemzetként nem felelünk meg saját eszményeinknek, melyek pedig a legjobb énünket testesítenék meg."

Beszéde közben több témát is érintve a nagykövet előadása végén megjegyezte: 

"Magyarország Mátyás király ideje óta – az Egyesült Államok megalapítását évszázadokkal megelőzve – egyike a civilizáció legfényesebb központjainak. A magyar olyan nép, amely rengeteg mindennel járult hozzá a világhoz: a magyar Nobel-díjasok nagy száma csak egyike a megannyi példának".

További részletek itt olvashatók. Ha Szijjártó Péter ezután a barátságos beszéd után munkamegbeszélésre behívja a nagykövetet, természetesen arról is beszámolunk majd. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.