Szijjártó szerint az amerikai nagykövet azért kritizálja Magyarországot, mert az USA szeretne minél több bevándorlót látni Európában

POLITIKA
2015 október 29., 07:01
comments 649

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet által felvetett kérdéseket Magyarország az Európai Unióval vitatja, illetve vitatta meg, és azokat le is zárta.

Szijjártó Péter ezt csütörtökön az amerikai nagykövetnek a Budapesti Corvinus Egyetemen a magyar-amerikai kapcsolatokról tartott szerdai előadására reagálva közölte az MTI-vel. A nagykövet meglepően kritikus beszédet tartott, hosszan beszélt a Magyarországon gúzsba kötő korrupcióról, az amerikai befektetők panaszairól, a paksi bővítésről és az amerikaiak szerint embertelen magyar menekültpolitikáról is.

„Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak”

- olvasható Szijjártó Péter nyilatkozatában. 

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama, „a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket.” 

„Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát”

- írta Szijjártó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.