Meghalt az agyonhirdetett ingyenhitel-program, máris jön a másik

gazdaság
2015 november 03., 13:59
comments 171

Két dolgot jelentett be ma a Magyar Nemzeti Bank: kivezetik a korábbi gigantikus olcsóhitel-programot (NHP, Növekedési Hitelprogram, aminek csak a raklámjaira elment jó hatmilliárd forint), viszont bevezetnek helyette egy másikat.

Nem is csoda, hiszen az NHP programok keretében hiába szórtak ki közel kétezer milliárd forint nagyon olcsó hitelt, ezzel is csak lassítani tudták a vállalati hitelállomány zuhanását.

photo_camera Forrás: MNB.

(2009 első negyedévében 8700 milliárd forint felett járt a vállalati hitelállomány, azóta folyamatosan apad. A legfrissebb adat 6200 milliárd, jó 30 százalékos nominális visszaesés, pedig azóta jelentős infláció is volt. Ezen a trenden az NHP program sem tudott változtatni, a cégek jellemzően inkább csak kiváltották a korábbi, jellemzően drágább hiteleiket. Minden arra utal, hogy a vállalatok ódzkodtak a bankhitellel finanszírozott beruházásoktól: vagy nem mertek kockázatot vállalni a bizonytalan környezet miatt, vagy más forrást kerestek pl. anyavállalati hitel, uniós támogatás stb.)

Az új, NHP-t váltó programot úgy hívják, hogy

Növekedéstámogatási Program (NTP),

aminek – kapaszkodjanak meg – része lesz az NHP harmadik, kivezető programja is, ami két pillérből áll, és összesen 600 milliárd forintos kerete van egy évre. Az első nagyon hasonlít a korábbi programra, a jegybank 0 százalékos kamattal adna forrást a bankoknak, akik legfeljebb 2,5 százalékkal hitelezhetnék tovább a cégeket. A második pillérből pedig azokat a cégeket segítenék, akiknek főleg devizában van bevételük.

De az új program, az NTP bedobna egy teljesen új eszközt is, amit Piaci Hitelprogramnak hívnak (PHP). Ez csupa-csupa pozitív ösztönzőt tartalmazna, amit a Bankszövetséggel is alaposan egyeztettek:

  • A bankok, ha vállalják, hogy növelik a hitelállományukat, akkor kedvezményeket kapnak: egy ezermilliárdos kerettel induló devizacsere-programot és egy 500 milliárdos kerettel induló preferenciális betéti eszközt.
  • Nagyobb kkv-hitelezés esetén kedvezőbb banki tőkekövetelményeket kapnak a bankok.
  • Az MNB létrehoz egy vállalati hitelinformációs rendszert, amit használhatnak a bankok is, hogy könnyebben megtalálják a hitelezendő cégeket.

Tehát az NHP helyett jön az NTP, aminek – csak hogy ne legyen fölöslegesen bonyolult – része lesz az NHP harmadik szakaszának két pillére, továbbá a PHP is.

Az MNB ettől azt várja, hogy jövőre 250-400 milliárd forinttal emelkedjen a kkv-hitelállomány.

Erről rögtön négy könnyed olvasmányt is találhatunk az MNB honlapján:

(MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.