22 golyót lőttek légpuskával egy orangutánba Indonéziában

külföld
2015 november 05., 06:24
comments 34

Elpusztult egy 50 éves hím orangután az indonéziai orangután-karatnénközpontban, miután az orvosok órákon át hiába próbálták megmenteni az életét.

A majom testéből összesen 22, légpuskából származó golyót operáltak ki, ezek közül többet is a szemeibe lőttek. Jobb szemgolyója teljesen szétroncsolódott. A lőtt sebeken túl az állatnak más súlyos sérülései is voltak, zúzódások és csonttörések, amik arra utalnak, hogy az állatot régóta üldözték a földművesek az indonéziai Mount Leuser Nemzeti Park közelében.

(JUAN MABROMATA / AFP)
photo_camera Ez egy 29 éves orangután a Buenos Aires-i állatkertben. (JUAN MABROMATA / AFP)

Az orvosok szerint nem ritka, hogy az orangutánokra rálőnek a helyiek, de ennél brutálisabban még nem bántak el állattal. Az 50 éves orangután legtöbb sebesülését nagyjából egy héttel azelőtt szerezhette, hogy kórházba vitték. Ebben az egy hétben valószínűleg többnyire az üldözői elől menekült. Állapotát súlyosbította, hogy sebinek nagyobb része elfertőződött, férgek költöztek a testébe.

A nemzeti park egyik munkatársa szerint ez a majom lehetett az egyik azok közül, amikre a földművesek napok óta vadásznak a nemzeti park körül, mert megdézsmálják a földművesek duriánfáit.

Az orangutánok valóban egyre gyakrabban merészkednek be művelés alatt álló területekre élelemért, hiszen az indonéziai erdők egyre nagyobb részét termelik ki illegálisan, hogy a kidöntött fák helyén olajpálma-ültetvényeket létesítsenek. Az olajpálma azonban nem jó az orangutánnak, így kénytelen máshol kaja után nézni.

A földművesek közül sokan azonban utálják ezért a majmokat, és irtják is őket. Noha Indonéziában maximum 5 éves börtönnel és 7-8 dolláros bírsággal sújtható az, aki orangutánra lő, nagyon nehéz megtalálni, pontosan ki követ el ilyen bűntényt. (JakartaPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.