Visszakozna a kormány, mégsem lesznek titkosszolgák a szerkesztőségekben

POLITIKA
2015 november 05., 14:42
comments 131

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium múlt héten kezdeményezte a nemzetbiztonsági törvény módosítását, hogy több állami és nem állami intézményben helyezhessen el titkosszolgákat. 

Az erről szóló javaslatcsomagban szerepelt az is, hogy akár tartalomszolgáltatók, azaz újságok, televíziók szerkesztőségébe is telepíthetnének kémeket és ügynököket a belügy dolgozói. Ezt az eshetőséget csütörtökön, feltehetően a nagy felháborodás hatására, egy fideszes képviselő módosítójával kizárná a kormány.

Pintér Sándor Brüsszelben
photo_camera Pintér Sándor (Fotó: John Thys / AFP)

Szerdán Rogán Antal kommunikációs csúcsminisztériuma, a Miniszterelnöki Kabinet még gyorsan próbálta megmagyarázni a módosítás szükségességét; arra hivatkoztak, hogy ez a kitétel csak annyit tesz lehetővé, hogy a nagy távközlési szolgáltatókat figyeljék a szolgálatok. Ez azonban csak további zavart okozott a rendszerben, ha ugyanis már korábban volt erre kellő jogosultság, felmerül a kérdés, hogy miért kellett egyáltalán módosítani a rendeletet.  

A Fidesz végül másnap reagált az Index cikke nyomán indult felháborodásra, és csütörtökön módosítót nyújtottak be a törvényhez. A javaslat eredeti szövege szerint a titkosszolgálatoknak arra lett volna jogosultságuk, hogy "főigazgatóinak kezdeményezésére a jövőben a külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók a nemzetbiztonsági szolgálat - alkalmazási feltételeknek megfelelő - munkatársával szolgálati, közalkalmazotti jogviszonyt vagy munkajogviszonyt létesítsenek."

Vas Imre, fideszes képviselő módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amiben kezdeményezte, hogy a szövegből töröljék "a külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra , alkalmazás- és tartalomszolgáltatók" meghatározást. Az indoklás szerint erre azért volna szükség, mert "a szolgáltatók meghatározása nem elég pontos".

(origo.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.