Értelmetlen népszavazási kérdést engedtek át a vasárnapi zárva tartásról

politika
2015 november 13., 13:50

2014 vége óta 18 különböző kérdést nyújtottak be

pártok illetve magánszemélyek a Nemzeti Választási Bizottsághoz a vasárnapi zárvatartással összefüggésben, de az illetékesek eddig egyiket sem tartották azokat megfelelőnek. Vagy a kérdések párhuzamosságára, vagy tiltott tárgykörre, vagy nem egyértelmű megfogalmazásra vonatkozóan eddig mindegyiket visszadobta a bizottság. 

MTI Fotó: Mohai Balázs

Most pénteken a hivatal váratlanul hitelesítette az egyik boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. 

Simonné Gercsényi Gabriella magánszemélyként még október 20-án nyújtotta be a kérdést a bizottságnak. Erre azok után kerülhetett sor, hogy a Kúria jogerősen elutasította  korábbi vonatkozó népszavazási kérdések jogorvoslati kérelmeit, és ezzel megszűnt a vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdés "védettsége". A kérdés úgy szól, hogy 

 "egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"

Első körben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elutasította a kérdést, mivel ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, de másodszorra, az október 30-i beadását követően most pénteken végül - két ellenszavazat mellett - hitelesítette azt. A tordasi Simonné Gercsényi Gabrielláról, aki az iroda szerint pont fél perccel előzte meg az MSZP beadványát, érdemes tudni pár dolgot. Például azt, hogy 

ő egyike azon keveseknek akinek vasárnap nyitva tartó boltja van. 

Az általa feltett, és most jegyzőkönyvbe vett kérdésnek pedig - több korábbival ellentétben - semmi értelme, mivel a kiskereskedelmi üzletek most is zárva tarthatnak vasárnap és többségük kénytelenül zárva is tart. A döntésnek egyetlen értelmezhető, egyben világos politikai funkciója van. Azzal, hogy ezt a kérdést most hitelesítette az NVB, további hónapokra ellehetetlenítette, hogy értelmes kérdéskörben lehessen népszavazást kiírni a vasárnapi zárva tartás kérdésében. Egy 2011-es kimutatás szerint a vasárnapi zárva tartást az állampolgárok 67 százaléka ellenzi.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.