A francia titkosszolgálat 2010 óta radikális iszlamistaként tartotta nyilván az egyik párizsi támadót

külföld
2015 november 15., 06:22
comments 438

Francois Molins, a párizsi főügyész még több részletet közölt arról a párizsi terroristáról, akit eddig egyedüliként, kétséget kizáróan azonosítani lehetett. Ő azok közé tartozik, akik a Bataclan-koncertteremben több mint 80 embert mészároltak le. Az azonosított elkövető egyik ujja leszakadt a robbanásban, az azon lévő ujjlenyomat alapján azonosították.

Omar Ismail Mostefai francia állampolgár, 1985. november 21-én született Párizs Courcouronnes nevű külvárosában. Korábban már elkövetett kisebb kihágásokat, innen van meg a rendőrségnek az ujjlenyomata. 2004 és 2010 között összesen 8 alkalommal került kapcsolatba a rendőrséggel, de börtönbe soha nem kellett mennie.

A francia Belbiztonsági Főigazgatóság (DGSI) radikális iszlamistaként tartja nyilván a férfit 2010 óta,

azonban eddig semmilyen terrorcselekményhez nem volt köthető a neve.

Mostefai rendszeresen látogatta a Chartres melletti Luce mecsetjét.

Az öngyilkos merénylő apját és testvérét szombat este őrizetbe vették. Az apját a párizsi régió Romilly-sur-Seine nevű településen, a testvért Bondoufle településen vették őrizetbe. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartottak.

A francia média hírei szerint a férfi tavaly Szíriában járhatott,

de ezt az információt egyelőre nem sikerült megerősíttetni. (NYT, BBC)



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.