Évtizedek óta nem volt akkora bombázás a világban, mint amit az oroszok műveltek kedden Szíriában

külföld
2015 november 18., 18:17
comments 607

A modernkori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő keddi szíriai akcióját a Daily Beast cikkében

Kedden összesen 25 darab Tu-22-es Backfire, Tu-95-ös Bear és Tu-160-as Blackjack hadászati bombázó vett részt a koordinált, nagy hatótávolságú akcióban. Az egykoron atomfegyverek szállítására kifejlesztett gépek Oroszország déli részéről, Oszétiából szálltak fel. Az akció a szíriai orosz légicsapások fokozódását jelezte, amit Putyin be is jelentett, miután kiderült, hogy terrortámadás miatt zuhant le az orosz utasszállító október végén Egyiptom fölött. 

photo_camera Egy TU22-es Backfire (Kép: Wikipedia, Alex Beltyukov - http://russianplanes.net/EN/ID56447)

Valerij Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök szerint 34 manőverező robotrepülőgéppel az ISIS 14 fontos célpontját sikerült megsemmisíteni, így parancsnoki központokat Idlíb és Aleppo tartományokban, valamint hadianyag-raktárakat Szíria északnyugati részén. A 14 Backfire-t, 6 Beart és 5 Blackjacket útjuk során Szu-27-es orosz vadászgépek kísérték. 

A két tartományban bár jelen van az Iszlám Állam, de a területeket alapvetően ellenzéki erők kontrollálják. 

A washingtoni védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője szerint az oroszok előre tájékoztatták amerikai partnereiket az akcióról. Ez volt az első alkalom, hogy hasonló egyeztetés történt. 

Mindhárom repülőtípus több ezer kilométert tud repülni, a fedélzetén húsztonnányi fegyverzettel. Ehhez hasonló nehézbombázói csak az Egyesült Államoknak és Kínának vannak. Az, hogy egyszerre 25 ilyen bombázót vetettek be, komoly erődemonstrációnak számít: az orosz légierőnek összesen 70 Backfire, 58 Bear és 13 Blackjack típusú gépe van. (Daily Beast, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.