Putyin: Ennek súlyos következményei lesznek

háború
2015 november 24., 12:46
comments 1130

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd délután szólalt meg először, miután reggel a török hadsereg lelőtt egy orosz vadászbombázót a szír határnál.

Az orosz elnök Szocsiban a jordán királlyal találkozott, és a megbeszélés előtt tartott beszédet.

A beszéd legfontosabb gondolatai:

  • Bűncselekménynek tartja, hogy a törökök lelőtték a gépet.
  • Ennek súlyos következményei lesznek.
  • A törökök az Iszlám Állam cinkosai. Célzott arra is, hogy összejátszanak velük az olajbizniszben is.
  • A gép nem veszélyeztette a törököket, hanem terroristákat támadott.
  • Külön felháborító, hogy a törökök egyeztetés helyett a NATO-hoz fordultak. (A NATO török kérésre kedd délután ötkor tanácskozást tart Brüsszelben.)

A teljes beszéd:

„Ez az esemény túlmegy a terrorizmus elleni küzdelem normális keretén. Hadseregünk hősiesen harcol a terrorizmus ellen. Ám a mai veszteség egy kés a hátunkban, amit a terroristák cinkosai döftek. Nem tudom ezt másként körülírni. A repülőgépünket Szíria területe fölött lőtték le, egy török F-16-os levegő–levegő rakétájával. A gép szír területre zuhant, négy kilométerre Törökországtól.

Sem a pilótáink, sem a repülőnk nem fenyegette Törökország területét. Ez nyilvánvaló. Terroristák ellen harcoltak északon, Latakia közelében, ahol Oroszországból származó milícistákat azonosítottunk. A pilótáinknak az volt a feladatuk, hogy biztosítsák, hogy ezek az emberek soha ne térhessenek vissza Oroszországba. Ők ugyanis egyértelműen nemzetközi terroristák.

Emlékeztetnék, hogy egyezséget kötöttünk az USA-val a konfliktusok elkerülése érdekében, és úgy tudjuk, hogy Törökország csatlakozott az USA vezette koalícióhoz. 

Az Iszlám Államnak több százmillió, több milliárd dollár bevétele van az olajból, és bizonyos országok fegyveres erői védik ezt a piszkos üzletet. Így már világos, hogy mitől ilyen pimaszok, miért ölhetnek embereket, miért tudnak terrortámadásokat végrehajtani szerte a világon, többek között Európa szívében. 

Mindent ki fogunk elemezni, és a mai tragikus eseménynek súlyos következményei lesznek, beleértve az orosz - török kapcsolatokat. Mi Törökországot mindig is baráti országként kezeltük. Nem tudom, hogy a ma történtek kinek álltak érdekében, de az biztos, hogy nem nekünk. A törökök ahelyett, hogy azonnal kapcsolatba léptek volna velünk, tudomásunk szerint előbb a NATO partnereikhez fordultak, mintha mi lőttük volna le az ő gépüket, és nem ők a miénket.

Azt akarják a törökök, hogy a NATO az Iszlám Államot szolgálja? Elismerem, hogy minden államnak megvannak a helyi érdekei, és ezt mi mindig is tiszteletben tartottuk. De azt soha nem fogjuk megengedni, hogy olyan bűncselekményeket lehessen elkövetni, mint amilyet ma is láttunk. Természetesen bízunk abban, hogy a nemzetközi közösségnek lesz elég ereje ahhoz, hogy összefogva harcoljunk a közös ellenség legyőzéséért.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.