Törökországban letartóztattak két újságírót, mert leleplezték, ahogy a titkosszolgálat fegyvereket csempészik Szíriába

külföld
2015 november 26., 22:41
comments 100

Törökországban letartóztattak két újságírót, akiket azzal vádolnak, hogy terroristákkal működtek együtt. Az újságírók korábban nyilvánosságra hoztak egy videót, amin az látható, ahogy a titkosszolgálatok hogyan segítenek fegyvereket csempészni Szíriába. A videón látható, amint egy török rendőr felnyit egy Szíriába szánt ládát, amely tele van fegyverekkel és lőszerrel.

photo_camera Can Dündar - Fotó: AFP

Az egyik letartóztatott Can Dündar, a Cumhuriyet nevű napilap főszerkesztője, a másik pedig a lap riportere, Erdem Gül. A két újságírót azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezetekhez csatlakoztak, valamint a felvételek nyilvánosságra hozásával államtitkot sértettek.

A terrorizmusáért 10 évet kaphatnak, de a kémkedésért kiszabható büntetés akár a 20 év börtönt is elérheti. A legsúlyosabb vádpontnak azonban a bizalmas dokumentumok nyilvánosságra hozása számít, amiért akár életfogytiglat is kaphatnak.

A legnagyobb török ellenzéki párt a CHP vezetője, Kemal Kılıçdaroğlu azt mondta a letartóztatásuk után, hogy ez a demokrácia és a szabadság fekete napja.

Mióta Nyugat-Európa rá van utalva Törökország segítségére a menekültválság kezelésében, azóta a nyugati diplomaták csak a nyugati diplomaták csak módjával vetik Erdogan szemére, a török vezetés sajtószabadság elleni lépéseit. (Reuters/Today's Zaman)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.