A törökök nekiláttak: hétfőn 1300 migránst nem engedtek kihajózni a görög szigetek felé

migráció
2015 november 30., 16:11
comments 241

A vasárnapi brüsszeli csúcson állapodott meg az Európai Unió Törökországgal együttműködnek menekültválság kezelésében. A törökök többek közt szigorúbb határvédelmet ígértek amiért az EU hárommilliárd eurós támogatást, és a vízummentességet ad a jövőben. A török hatóságok nem tétlenkedtek: hétfőn ezerháromszáz embert tartóztattak fel a az Égei-tenger partján, mielőtt kihajóztak volna a görög szigetek felé. Hajnalban 750 embert fogtak el, délután 550-et.

Menekültek csónakja ér partot Leszbosz szigeténél, még szeptember elején. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
photo_camera Menekültek csónakja ér partot Leszbosz szigeténél, még szeptember elején. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS

A török csendőrök szíreket, irakiakat, irániakat és afgánokat vettek őrizetbe, de letartóztattak három embercsempészt is nem messze Ayvacik városától, Canakkale tartományban, ahonnan Leszbosz szigete felé indultak eddig a migránsok. Az embercsempészektől négy hajót, és hat hajómotort is lefoglaltak. A migránsokat a török Dogan hírügynökség szerint zsúfolt buszokkal egy zárt táborba vitték, ahonnan valószínűleg kiutasítják, kitoloncolják őket. (Reuters, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.