Orbán: Jót akarsz tenni a világgal, első lépésként jutalmul ellenségeket kapsz

POLITIKA
2015 december 01., 07:24
comments 221

A világot járó Orbán Viktor folytatta sorozatát, amivel a külföldieknek magyarázza el, milyen magyarnak lenni. 

Iránban Semmelweis Ignác és a középkori perzsa orvos, filozófus, tudós Avicenna szobrának avatásán vett rész a teheráni orvostudományi egyetemen a magyarok miniszterelnöke. 

"Magyarország tisztelettel és nagyrabecsüléssel közelít Iránhoz" - jelentette ki a miniszterelnök az egyetemi oktatók és hallgatók előtt tartott beszédében.

A kormányfő az MTI tudósítása szerint megtisztelőnek nevezte, hogy az orvostudományi egyetem parkjában szobrot állítottak Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének. A híres magyar orvost jellemezve azt mondta: a sorsa is magyar volt, felfedezései, a szigorú higiéniai eljárások bevezetése rengeteg ellenséget szereztek neki. 

"Ez egy magyar életérzés: jót akarsz tenni a világgal, első lépésként jutalmul ellenségeket kapsz" 

- fogalmazott a magyarok életérzését jól ismerő miniszterelnök.

Magyarországról szólva Orbán a hallgatóságának azt mondta: az Európai Unióban úgy tekintenek ránk, mint a legkeletibb európaiakra vagy a legnyugatibb keletiekre. Ezzel a leírással azt akarják érzékeltetni - folytatta -, hogy a magyar nép jövevény Európában, ami így is van, és "a keletről hozott bölcsességet próbáljuk azóta is a nyugati racionalitással ötvözni". Ebből kialakult egy sajátos magyar gondolkodás, ami a magyarok számarányán magasan felül ad művészeket, tudósokat a világnak - tette hozzá.

Orbán Viktor végül megjegyezte, hogy a mostani tanévben 1116 iráni hallgató tanul magyar egyetemeken, legtöbbjük éppen a Semmelweis Egyetemen.

A miniszterelnök iráni programja zárásaként találkozik Haszan Róháni elnökkel, Ali Hamenei ajatolláhhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével, majd Ali Akbar Hasemi Rafszandzsánival, az Egyeztető Tanács elnökével.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.