A tanárok úgy érzik, mintha pofon ütötték volna őket

oktatás
2015 december 04., 08:07
comments 673

Csütörtökön írtunk arról, hogy mivel a Magyar Államkincstár új bérszámfejtési rendszerre állt át, számos helyen csúszva kapnak a héten fizetést a közalkalmazottak. Mi pedagógusok eseteivel találkoztunk, de az azóta beérkező levelek alapján egyáltalán nem csak őket érinti a dolog. 

"Én egy iskolai technikai dolgozó vagyok nettó 79-ért. Mi sem kaptunk fizetést, 31 éves létemre szüleimtől kell kölcsön kérnem. Szintén hétfőn - vagy kedden fogunk kapni.Szép kis "ajándék" ez így advent 2. hétvégéjén, nekünk SEMMI tartalékunk nincs. Cafeteria, ruhapénz, stb nem jár nekünk. Pedig nélkülünk nem működne az iskola. Én a rendszergazda és a karbantartó vagyok egy személyben."

Több technikai dolgozó, karbantartó, iskolatitkár is jelentkezett nálunk, szintén mind hasonló tapasztalatokról számoltak be. Ők ráadásul jellemzően havi nettó 70-80 ezer forintokért segítenek működtetni az iskolákat, ezért legtöbbször annyi tartalékuk sincs, hogy ezt a pár napot könnyedén átvészeljék. 

Péntek délelőtt annyit látni, hogy vannak, akiknek tegnap ugyan nem érkezett meg a szokott módon a fizetésük, viszont ma reggelre megkapták, míg másoknak azóta már szóltak, hogy csak jövő hét elején lesz fizetés. Igaz, akadt olyan budapesti iskolában dolgozó fejlesztőpedagógus is, aki a mi cikkünkből értesült az egészről, nap közben csak annyit látott, hogy sehogy sem érkezik a fizetés a számlájára. 

Egy másik tanár is ilyesmiről írt: 

"ma a 444.hu-ról értesültem arról, hogy tanárként én sem kapok fizetést egy darabig. A számlámon az - egyébként nevetséges - összeg ma nem jelent meg, és ennek tényéről és okáról semmiféle tájékoztatást nem kaptam. Ahogyan arról sem értesítettek, hogy csúszás várható a kifizetésekkel. Ráadásul két KLIKes intézményben dolgozom, de egyik sem fizetett."

Sok levelet kaptunk, és a legtöbb levélíró nem is a csúszás tényét kifogásolta főleg, hanem hogy senki nem szólt nekik erről, a fizetés napján derült ki, hogy még napokig nem fog megérkezni számlájukra az összes: 

"A közoktatásban dolgozom, egy budapesti gimnáziumban tanítok. Egy gyermek édesanyja vagyok, és ma nagyon vártam a fizetésemet (49 tanárkollégámmal, 15 technmikai dolgozó kollégámmal  együtt), de hiába. Kb. du 2 óra tájt kaptuk a hírt, hogy VÁRHATÓAN 7-én érkezik az utalás a számlánkra. Egy Mikulással terhelt hétvége elé nézünk úgy, hogy a hónapról hónapra kicentizett fizetésünk elfogyott. Mi, dúsgazdag tanárok is úgy érezzük magunkat, mint akiket pofon ütöttek, a szintén milliomos technikai dolgozók még inkább. 

Bámulom az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkárságának nyugalmát, ahogy kijelenti, hogy csupán minimális késésről van szó.  Ez a "csupán minimális késés" MINIMUM  azt jelenti, hogy nem tudjuk kifizetni  határidőre a közüzemi számláinkat, akinek most jár le a bérlete, az nem tud újat venni, és ha hétvégén nem is mozdul ki (hova is menne pénz nélkül), akkor hétfőn érvénytelen bérlettel indul munkába.  Én úgy fogom kibekkelni a hétvégét és a Mikulást, hogy a lenullázott  banki folyószámlám egyenlegét mínuszba viszem. Erre majd  a bank kamatot számol, miképpen a közüzemi szolgáltatók is, ha késve fizetem a számlákat. Csak a Mikulás nem számol kamatot."
írta egy tanár, és hasonló tapasztalatokról számoltak be többen is: 

"Debrecenben sem érkeztek meg a fizetések, a papírt már megkaptuk, pénz nincs. Azt hiszem megpróbálkozom a bérjegyzékemmel vásárolni a hétvégén, mivelhogy itt a Mikulás is."

Egy 24 éve tanító pedagógus beszámolója: 

"Természetesen nem kaptam fizetést, és ez igaz az egész, kb. 50 fős tantestületünkre is. Ilyesmi csak azóta történik, mióta a KLIK létezik, előtte soha, semmikor nem kaptunk fizetést csúszva. Felháborítónak tartom azt a cinizmust is, amivel ehhez a kormányzat áll, eszükbe sem jut bocsánatot kérni. Mi már így is mínuszban vagyunk, ha ehhez jön az adventi bevásárlás, a bejövő fizetésem fele rögtön elmegy a hiány pótlására. Undorító minden lépésük, tettük, a megaláztatások sora."

A csúszás érintette a felsőoktatást is, a BME-n egy kancellári körlevél ment körbe csütörtökön, amiben arról írtak, hogy fizetés pénteken lesz. De szintén csúsztak a kifizetések az EMMI-ben is. Egy ott dolgozó alkalmazott írta meg nekünk, hogy csütörtökön még egymásnak ellentmondó információk keringtek arról, hogy péntekre vagy csak hét elejére lesz-e fizetés. 

Akad pozitív példa is, a Pécsi Tudományegyetemről írt egy olvasónk, akinek előre szóltak, hogy csúszás lesz, és fel is kínálták nekik, hogy igényelhetnek illetményelőleget, ha szükséges. 

Írt nekünk egy kormányhivatalban dolgozó alkalmazott is:

"Kormányhivatalban dolgozom, kormánytisztviselő vagyok, nem tanár. A fizetést még mi sem kaptuk meg, az elmúlt napokban folyosói pletykák voltak csak, semmi hivatalos tájékoztatás, hogy a munkabért a héten biztos nem és lehet, hogy még a jövő héten sem kapjuk meg az új rendszer bevezetése miatt, illetve nem bevezetése, mivel, hogy állítólag nem sikerült az átállás és most kézzel bérszámfejtik több ezer dolgozó fizetését. Ez elég nagy sokként ért mindenkit így karácsony előtt, és egyébként sem vagyunk túlfizetve.Ma jött egy körlevél, amelyben úgy tájékoztattak, hogy hétfőn mindenki megkapja a fizetését. Remélem, valóban így lesz, mert már többünk a hitelkeretét éli fel a számláján."

Megkeresésünkre csütörtök este a Magyar Államkincstártól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy igazából nem is történt csúszás: 

"2015. szeptember elsején a Kincstárnál elindult a Központosított Illetmény-számfejtési Rendszer (KIRA), mely 2015. november elsejével vált országos kiterjesztésűvé. 2015. november 1-jével tértek át a KIRA használatára a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek. A mintegy 13 ezer intézmény vonatkozásában, több mint 900 ezer foglalkoztatott részére történik számfejtés. A kifizetéseket tekintve az illetmény-számfejtési területet illetően a Kincstár feladata a számfejtés előállítása, kész utalási állományok és azok bizonylatainak átadása a munkáltatók részére. A munkabérek indítását az eddig megszokott módon továbbra is a munkáltatók végzik.

Nem beszélhetünk csúszásról, a jogszabály előírása alapján, a számfejtés a tárgyhónap utolsó munkanapján került indításra. A központosított illetmény-számfejtő rendszer (KIRA) a jogszabályban előírt időben készítette el a számfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat. A listákat, állományokat 2015. december 2-án a Magyar Államkincstár átadta az intézmények részére, melyről az e- Adat rendszeren keresztül tájékoztatást is küldött. A munkabér indítását, mint eddig is az intézmények végzik. Az érintettek valamennyi intézményben a jogszabályokban foglaltak szerint kapják meg a munkabérüket."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.