Legördült a futószalagról az új Quaestor-törvény, ami már nem is Quaestor-törvény

gazdaság
2015 december 09., 15:13
comments 50

Benyújtották az új Quaestor-törvényt (pdf), amit már nem is Quaestor-törvénynek hívnak, hanem  "a tőkepiac stabilitásának erősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről" szóló törvénynek. És az előzővel ellentétben nem a Fidesz parlamenti frakciója, hanem az igazságügyminiszter nyújtotta be.

Ennek megfelelően egy sokkal fifikásabban megfogalmazott szövegnek tűnik, mint az előző, ami már első látásra is alkotmányellenes volt, annyiféleképpen kivételezett a károsultakkal (és aztán ennek megfelelően a lényegét meg is semmisítette az Alkotmánybíróság).

Az új törvény elvileg nem csak a Quaestor károsultjaira vonatkozik, hanem azoknak a károsultjaira, akik "bróker jelleget, a szabályozott piaci szereplői státuszt kihasználva, a cégcsoport tagja által kibocsátott, tehát mintegy »saját« kötvénnyel okoztak kárt a befektetőknek". Tehát csak azokat, ahol a cég saját kötvényét vették meg a károsultak. Ez egyébként az utóbbi időben kirobbant botrányoknál csak Quaestor és a Hungária károsultjai igaz, a Buda-Cash károsultjaira (akikkel elképesztő színvonalon packázik a magyar államigazgatás) viszont nem. Sőt, kikerülnek a jogosultak körül a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó ügyfelei is.

Az előző törvényhez hasonlóan itt is 30 millió forint a kártalanítási értékhatár – ez eddig a BEVA által kifizetett hatmillión felül –, viszont a kárértékből le kell vonni a 2008 eleje óta kifizetett hozamot. (Érdekes, a hvg.hu által megszerzett törvényjavaslatban pontosan ez volt, pedig Patai Mihály, a Bankszövetség vezetője arra azt mondta, hogy elavult tervezet.) Ha a 2008 óta kapott hozam nagyobb, mint 3 millió forint, akkor még 11 százalékot is levonnak a kifizetendő összegből.

Miért pont ennyit? A törvény indoklása szerint itt figyelembe vették az éves átlagjövedelmeket. 14 ezer embertől nem fognak levonni a hozamon kívül semmit, állítja a törvény indoklása, mert nekik kevesebb kifizetett hozamuk volt, mint 3 millió forint – de akkor 20 ezer embertől levonják a hozamon felül a 11 százalékot.

A hozamot egyébként azért nem fizetik ki, mert

a Quaestor egy piramisjáték volt a kormány szerint.

Ahogy a minisztérium fogalmaz:

"A realizált kamat, hozam leszámítása azért indokolt, mert a vállalatcsoport működése minden esetben arra épült, hogy a hozamot az értékesítésből származó újabb bevételekből fedezték, azaz tényleges kötvényhozam nem realizálódott, a hozam kifizetése tulajdonképpen tőketérülésnek tekinthető."

photo_camera Ha piramisjáték volt a Quaestor, akkor miért kellet pénzt tartani náluk, üzletelni velük a külügyi nyitásban stb.?

(Érdemes megfigyelni, hogy itt a törvény a fenti részben "a" vállalatcsoportról beszél, pedig a törvény címe szerint nem csak a Quaestorról szólna a javaslat.)

Azt is megállapítja a törvény, hogy a kárrendezést külön kérni kell majd, jövő február 25-ig.

A kárrendezést a bankok fizetik, de valójában nem. Évente összesen legfeljebb hétmilliárd forintot fizethetnek be a BEVA-tagok, túlnyomórészt a bankok. Ezt azt jelenti, hogy a bankok eredményét elvileg még nagyjából tíz évig terhelni fogják a Quaestoros pótbefizetések. Azaz terhelnék, ha nem írnák le az adójukból, de a törvény erre is lehetőséget teremt, így aztán végső soron mi, az adófizetők fogjuk fizetni az egészet. Szívesen!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.