A kormány megvonta a pénzt Farkas Flórián programjától

POLITIKA
2015 december 10., 11:01
comments 208

A RomNet a Magyar Közlönyben bukkant rá arra a kormányhatározatra, amely alapján 

az Országos Roma Önkormányzat által koordinált Híd a munka világába elnevezésű projekt támogatásának összegét 2 milliárd 474 millió 646 ezer 299 forinttal csökkentették.

Az EMMI szerint a 2,5 milliárdos elvonásra azért volt szükség, mert a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”. A tárca közlése szerint a szakmai hiányosságokra az „időközi ellenőrzések” mutattak rá, így a projekt „az eredetileg tervezetthez képest csökkentett műszaki-szakmai tartalommal és ehhez mérten csökkentett költségvetésből valósult meg”.

A minisztérium ugyanakkor tagadta, hogy a lépésnek köze lenne a NAV által költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljáráshoz. 

Hangsúlyozták, hogy a csökkentésre szakmai okok miatt volt szükség, és az adónyomozók által folytatott eljárás „teljes mértékben elkülönül” a támogató által folytatott vizsgálatoktól és a szakmai tevékenységektől. 

A NAV tájékoztatása szerint folyamatosak a tanúkihallgatások, iratokat is foglaltak le, de gyanúsítottja még nincs az ügynek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón, amikor a programmal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Farkas Flóriánnak el kell tudnia számolnia a közpénzzel, és a jelenlegi és a korábbi ORÖ vezetésnek is megvan a lehetősége, hogy a kérdést tisztázza, mert a pályázati elszámolások még nem zárultak le.

photo_camera Fotó: MTI

Az ORÖ uniós projektjétől 2015. szeptember 30-i határidővel vonták el a forrást, és a végrehajtási felelőseként pedig az emberi erőforrások miniszterét jelölték meg, pedig a miniszter még szeptember utolsó hetében egy parlamenti interpellációs kérdésre válaszolva megvédte a kiemelt kormányzati projektet és Farkas Flórián miniszterelnöki biztosi tevékenységét. Arról, hogy csökkentett költséggel lezárták a botrányokkal övezett programot, a minisztérium külön tájékoztatást nem adott, és az ORÖ sem kommunikált erre vonatkozóan.

A lap úgy tudja, a magyar nyomozóhatóságok és a minisztériumok mellett az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) már tavasz óta vizsgálódik a Farkas Flórián időszakához kötődő ORÖ-s pénzköltések miatt, és az elmúlt hónapokban több dokumentumot is bekértek. Ennek tényét az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette. 

Az ORÖ a program költségéből vásárolta a Naphegy téren lévő székházat 224 millió forintért, amelyeke felújítására több mint 20 milliót, a bútorok beszerzésére pedig 30 millió forintot költöttek, miközben az ingatlanban valós munka nem zajlott. 

 A projekt irányítói, akik a Romnet szerint Farkas Flórián akkori ORÖ-elnök bizalmasai voltak, hatalmas összegeket fizettek ki. A projektvezetőnek, Winkler Gábornak négy órás munkaviszonyban havi 1,2 millió forint bért fizetett, a pénzügyi vezető fizetése 1,4 millió forint volt, a szakmai vezető bére pedig havonta 900 ezer forint volt. 

A gazdasági vezető asszisztense havi 500 ezer, a projektasszisztens megbízási szerződéssel 450 ezer, a hálózatüzemeltetési vezető 600 ezer forint fizetést kapott szintén 4 órás munkaviszonyban. A pályázati programban alkalmazottak - az ÖRÖ hivatalvezetője és lánya, gazdasági vezetője, valamint Farkas Flórián elnöki titkárságvezetője – ezzel párhuzamosan az ORÖ alkalmazottja volt. Kiderült az is, hogy ennek a programnak a terhére fizették Farkas Flórián személyi sofőrjét is, akinek bérezése a hálózatüzemeltetési vezető asszisztensének bérével megegyezően havi 350 ezer forint volt.

A lap szerint több mint százmillió forintot fizetett ki ismerős cégeknek a Farkas Flórián irányítása alatt működött ORÖ a foglalkoztatást segítő uniós pályázatában olyan tanulmányokra is, amelyeket részben, korábban más projektekben is elszámoltak. Készültek olyan tanulmányok is, amelyek az elszámolás alapján oldalanként mintegy 300 ezer forintba kerültek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.