Beperelte az autókereskedést a texasi vízvezetékszerelő, akinek az autóját most Szíriában használják a dzsihádisták

külföld
2015 december 14., 21:09
comments 167

Kártérítési keresetet nyújtott be Mark Oberholtzer texasi vízvezetékszerelő a houstoni AutoNation Ford Gulf Freeway autókereskedés ellen. Oberholtzer neve talán nem mond sokat, de vállalkozásáról, a Mark-1 Plumbingról már hallhatott, ha szokta követni a szíriai polgárháború eseményeit. Ez ugyanis telefonszámostul a mai napig rajta van annak a Ford F-250-es pickupnak az oldalán, ami elég gyakran bukkan fel a szíriai háborúról közölt fotókon, ugyanis a jármű, amit Oberholtzer 2013 októberében adott el a houstoni autókereskedésnek.

A vízvezetékszerelő szerint az elmúlt egy évben több száz fenyegetést kapott és üzleteket is elbukott amiatt, hogy sokan terroristaszimpatizánsnak tartják, ezért most

egymillió dolláros kártérítést követel.

Oberholtzer a keresetében azt írja, hogy miután 2013 októberében eladta a kocsit, a fia megpróbálta leszedni róla cégük matricáját, de az autókereskedés munkatársa rászolt, hogy azzal megsértheti a festést. A kereskedő azt mondta, hogy majd azt ők leszedik később.

De nem szedték le, így az autót felmatricázva importálták egy hónap múlva a törökországi Mersinbe, ahonnan a jelek szerint a szíriai frontra került.

Egy évvel később, 2014 decemberében aztán robbant a bomba, a közösségi médiában terjedni kezdett a fotó a pickupról. A kép a Colbert Report című szatírikus hírműsorba is bekerült, ahol Stephen Colbert azzal kommentálta, hogy

lehet, hogy az egész ország szarban van, de most már legalább tudják, hogy kit kell hívniuk.

Ezután Oberholtzer állítása szerint több ezer zaklató és fenyegető üzenetet kapott a pickup oldalán is látható telefonszámán. (Via The New York Times. Bár nem pont a Ford F-250-es, de a pickup amúgy stratégiai fegyver a szíriai polgárháborúban.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.