"Magyarország a félelemre játszik a bevándorlási vitában" - írja címlapján az International New York Times

politika
2015 december 15., 10:25
comments 395

A New York Times nemzetközi, Európában terjesztett kiadása szerint a magyar kormány az emberek félelmeire alapozva politizál a menekültválságban. 

A lap szerint a magyar kabinet azt állítja, hogy a párizsi terrortámadás főszervezője és egyetlen túlélője, a brüsszeli Salah Abdeslam a Keleti pályáudvaron is toborzott embereket a november 13-án végrehajtott terrorakcióhoz. Kérésükre, írják a cikk végén, a kormány részéről Kovács Zoltán kormányszóvivő nem bocsátott a lap rendelkezésére bizonyítékokat. Az írás szerint a kormány állítását a belga nyomozóhatóságok nevetségesnek találták.

photo_camera

Eric van der Sijpt, a belga főügyészség elöljárója szerint a kijelentés minden ténybeli alapot nélkülöz. "Öt perc után meglincselték volna azt, aki az Iszlám Állam elől menekülő menekültek között terrortámadáshoz gyűjtöget emberekt" - mondta a lapnak, és szerinte sokkal valószínűbb, hogy Abdeslam a bevándorlók tömegében vegyülve találkozott két elkövetővel, akiket eddig nem sikerült azonosítani, de közük lehetett a későbbi támadásokhoz. 

A cikk szerint elképzelhető, hogy akár négy, a terrorakcióval összefüggésbe hozható ember is Magyarországon keresztül érkezhetett Párizsba. Köztük lehetett az a két szír útlevéllel rendelkező elkövető, akik Görögországnál léptek az unió területére, és később felrobbantották magukat a Stade de France-nál. 

Az írásban idézik Molnár Zsoltot, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagját, aki azt mondja: arra vonatkozóan van ugyan bizonyíték, hogy Abdeslam két emberrel kapcsolatba lépett Budapesten, akiknek később közük lehetett a terrortámadáshoz, de azt semmi nem támasztja alá, hogy ők migránsok lettek volna, vagy hogy Budapesten váltak volna részeseivé az akciónak. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter december elején nyilatkozott úgy, hogy Abdeslam terroristákat toborozhatott a Keletinél migránsok között, de a legutóbbi kormányinformációs tájékoztatón az International New York Times kérdésére már óvatosabban fogalmazott, toborzásról nem beszélt, titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva pedig nem volt hajlandó megosztani bizonyítékokat értesüléseiről. 

A cikk több ponton is utal Orbán év eleje óta hangoztatott gondolataira, miszerint a muszlim bevándorlók között terroristák lehetnek, és hogy kormánya több fronton kampányt folytat, amiben igyekszik bizonytalanságot és félelmet kelteni a terrorizmus veszélye miatt. A cikk felemlegeti például a TEK balul elsült akcióját a terroristának hitt történelemrajongókkal szemben is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.