Holnap évadzáró science meetup!

meetup
2015 december 16., 17:37

December 17-én, 19 órára várunk mindenkit az év utolsó Budapest Science Meetup-jára az MTA Könyvtár és Információs Központba. Az előadásokban szó lesz a daganatok kialakulásához vezető genetikai mutációkról, a relativitáselmélet és a kvantumelmélet közötti szakadék áthidalásáról, végül pedig az ókori Aquincum fürdőkultúrájáról.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

photo_camera

Részletes program:

Rákkutatás csirkesejteken

Szüts Dávid - MTA-TTK Enzimológiai Intézet

A rák a DNS betegsége, a tumorsejtek megváltozott tulajdonságaiért génmutációk felelősek. Kutatócsoportunk a daganatok kialakulását modellezi sejttenyészetek segítségével. Vizsgáljuk a mutációk kialakulásának folyamatát, az orvostudományban is áttörést ígérő genomszekvenálási módszerekkel keresve a DNS-szekvencia változásait. Emellett a már kialakult tumorokra hasonlító génmódosított sejtvonalakat állítunk elő, és ezeken tanulmányozzuk a daganatok speciális tulajdonságait, amelyeket célozva a rákos sejtek szelektíven pusztíthatók.

Gondolatkisérletek vezetnek el az új gravitációelméleti forradalomhoz?

Mezei Márk - Princeton University, Princeton Center for Theoretical Science

Einstein általános relativitáselmélete száz éve egy gondolatkísérletből született, és a kvantumelméttel együtt a modern fizika alappillérévé vált. Azonban extrém körülmények esetén - az ősrobbanás pillanatában vagy egy fekete lyuk belsejében - a két elmélet között ellentmondás feszül. A két elmélet kibékítésének első lépései a holografikus elv, a Hawking-sugárzás és egy fekete lyukba dobott könyvről való gondolkodás lehetnek.

Wellness az ókorban - Fürdőkultúra Aquincumban

Fényes Gabriella - Aquincum Múzeum

Budapestet ma méltán fürdővárosnak tartjuk és büszkék vagyunk fürdőváros múltjára is. A fürdésnek, a kiváló gyógyvizek felhasználásának azonban nemcsak újkori és törökkori előzménye van. A terület az ókorban is fontos fürdőhely volt. Erről tanúskodnak a feltárt fürdők építészeti maradványai és az ásatások során előkerült, a fürdőélethez kötődő tárgyi leletek is. A ránk maradt kövek, téglák, habarcs, fém- és kerámiatöredékek valószínűleg csak a régészek számára beszédesek, ha azonban segítségül hívjuk az ókori szemtanúkat, mindez megtelik az egykori zsibongó élettel. Az előadás során ebbe a csaknem kétezer éves fürdőkultúrába szeretném elkalauzolni a hallgatóságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.