A Telekom eladta az Origót a VS-t kiadó New Wave Médiának

Média
2015 december 17., 14:49
comments 73

A Magyar Telekom eladta az Origo Média Zrt. 100 százalékát a vs.hu-t kiadó New Wave Media Kft.-nek - derül ki a cég csütörtök délutáni közleményéből. A New Wave összesen 13,2 millió eurót, azaz hozzávetőleg 4,2 milliárd forintot fizet a csomagért. Az üzlet részleteiről szerdán itt írtunk.

photo_camera Origo/FB

Az eladásra " a vállalat alaptevékenységre irányuló megnövekedett stratégiai fókusza" miatt került sor, ami arra céloz, hogy a német anyacég Deutsche Telekom Európában mindenhol csökkenti médiaérdekeltségeit. A közlemény szerint a tranzakció nem igényel versenyhatósági jóváhagyást. 

A csomagnak része az origo.hu portál mellett a freemail.hu, több tematikus oldal, valamint az Ozone és Life Network televíziós csatornák. Az üzlet zárására várhatóan 2016 első negyedévében kerül sor. A New Wave Média a cseh Bawaco médiabefektetőhöz tartozik, amely sajtóértesülések alapján Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének érdekeltsége. Ahogy azt szerdai cikkünkben jeleztük, a vs.hu-nál most is több volt origós újságíró dolgozik, miután a tavalyi Lázár-ügy után a hírszerkesztőség jelentős része távozott a laptól. 

Az ügylethez kapcsolódó hír, hogy a Heti Válasz csütörtöki értesülései szerint a Szemerey Tamás érdekeltéségéhez tartozó Növekedési Hitelbank (NHB) félmilliárd forinttal hitelezte a New Wave Productionst, ami szintén a Bawacohoz tartozik. Ha igazak a jobboldali újság értesülései, akkor ez elég nagy dolog az aprónak számító bank életében. 

Az NHB mérlegfőösszege 2014 végén mindössze 41 milliárd forint volt, ami az OTP több mint nyolcezer milliárdos vagy az FHB ezeregyszáz milliárdos mérlegéhez képest kevésnek számít. Ebből a 41 milliárd forintból a bank 30 milliárdot jegybanki betétben tartott, mindössze 7 milliárd forint volt a kihelyezett hitelek összege. Összevetve ezekkel a számokkal, a New Wave Productions-nek juttatott 500 millió forint jelentős pénz. 

A Növekedési Hitelbank 2014 eleje óta a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Kft.-hez tartozik, korábban Evobanknak hívták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.