Itt az új Star Wars, üdvözlünk az Erő sötét oldalán!

a hetedik művészet
2015 december 17., 14:39
comments 46

A Csillagok háborúját, a legelsőt, az igazit, 36 évvel ezelőtt mutatták be Magyarországon, és én 36 évvel ezelőtt, kisgyerekként ott ültem a véletlenül pont Vörös Csillagnak nevezett mozi második sorában, mert csak oda volt pénzem, és leesett állal néztem, ahogy egy sötét maszkos, iszonyatosan gonosz figura, bizonyos Darth Vader kegyetlen fénykardpárbajban kivégzi szegény Obi-Wan Kenobit, de úgy, hogy csak a barna csuhája marad meg belőle. 

Kisgyerekként elég gazdag volt a fantáziám, sok mindent el tudtam képzelni. Azt például simán el tudtam képzelni, hogy nemsokára az iskola felé vezető úton, a Mini Bazárban is kapható lesz a fénykard, és akkor majd nem kell botokkal hadonászni az udvaron játék címén.

De ami valójában történt ez alatt a 36 év alatt, azt akkor sem tudtam volna elképzelni, ha beledöglök.

El nem tudtam volna képzelni például, hogy egyszer majd lesz olyan, hogy „mobiltelefon”, amivel a világon bárkit, bárhonnan, bármikor fel lehet hívni.

El nem tudtam volna képzelni, hogy ha felnövök, majd nekem is lehet ilyen „mobiltelefonom”, és hogy lesz is.

El nem tudtam volna képzelni, hogy egyszer majd ezt a „mobiltelefont” fekete öltönyös biztonsági emberek elkobozzák tőlem a moziban, és le kell adni egy zacskóban, különben nem nézhetem meg a Csillagok háborúja legújabb, hetedik részét. 

Eleve el nem tudtam volna képzelni, hogy 36 év múlva még mindig lesz új Csillagok háborúja, mert a korábbi hat részben sem lehetett a végére járni egy olyan egyszerű sztorinak, amiben a jók harcolnak a rosszak ellen. 

El nem tudtam volna képzelni, hogy 36 évvel később szám szerint öt fegyőr pásztázza a vetítés ideje alatt a nézőket „éjjellátó készülékkel”, és akinek mégis meglátnak a kezében egy “mobiltelefont”, azt azonnal kivezetik a teremből, még akkor is, ha csak azt nézte meg, hogy mennyi az idő. 

Eleve el nem tudtam volna képzelni, hogy egy telefon egyszer majd mutatni fogja az időt, mint egy óra, és soha nem késik egy percet sem.

Mint ahogy azt sem tudtam volna elképzelni, hogy egyszer majd lesz olyan, hogy “éjjellátó készülék”, amivel a sötétben is lehet látni, mert olyan még a Csillagok háborújában sem volt, pedig abban még fénykard is volt, meg beszélő robot. 

El nem tudtam volna képzelni, hogy a moziban kapok egy szemüveget, amit csak felveszek, és akkor térhatásban látni a filmet, és hogy ezt a csodaszemüveget a végén meg is tarthatom. 

Eleve el nem tudtam volna képzelni, hogy a „mobiltelefont”, ami majd nekem lesz, azért kell a vetítés előtt leadni, mert fel lehet vele venni a filmet, és azt utána ki lehet tenni az „internetre”, ahol bárki más is megnézheti.

El nem tudtam volna képzelni, hogy egyszer majd lesz olyan, hogy „internet”. 

El nem tudtam volna képzelni, hogy ezen az „interneten” lehet majd a Csillagok háborújáról eszmét cserélni, de úgy, hogy előre meg van szabva, ki mit mondhat, és aki nem olyat mond, azt kitiltják.

El nem tudtam volna képzelni, hogy egy 12 éven felüli gyerekeknek ajánlott mesefilmért felnőttek milliói rajonganak majd.

El nem tudtam volna képzelni, hogy 36 év múlva a boltokban minden, de tényleg minden, a gurulós bőröndtől a háztartási kekszen át a kenőmájasig Csilllagok háborújás logóval lesz ellátva, és hogy olyat én is bármikor vehetek magamnak. 

El nem tudtam volna képzelni, hogy ha felnövök, kifejezetten gusztustalannak tartom majd a Csillagok háborújás bőröndöt, kekszet és kenőmájast.

El nem tudtam volna képzelni, hogy ha valaki mégis vesz majd magának egy Csillagok háborújás bőröndöt, kekszet és kenőmájast, hazaviszi, és “mobiltelefonjával” lefényképezi, az ellen jogi eljárást lehet indítani.

El nem tudtam volna képzelni, hogy az elkövetkező 36 évben oda jut a világ, hogy felnőtt emberek képesek lesznek önszántukból beöltözni dzsedilovagnak meg Csubakkának - nem kizárólag farsang idején, hanem csak úgy, amikor kedvük tartja.

Azt még kevésbé tudtam volna elképzelni, hogy ezt a beöltözést a moziban betiltják, és aki mégis Csubakkának öltözik, az nem nézheti meg a Csillagok háborúja hetedik részét.

Szóval el nem tudtam volna képzelni, hogy 36 év alatt a világ teljes egészében, önszántából átáll az Erő sötét oldalára. 

Mindehhez képest, a Megvalósult Jövőhöz képest, amit maga az Élet produkált, a kereszt alakú fénykard, már elnézést kérek, unalmas blődli csupán. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.