Amerikai kitiltási botrány: a Bungenak azt ígérték, hogy a Századvég kétmilliárdért elintézi, hogy csökkenjen az étolaj áfája

bűnügy
2015 december 18., 09:24
comments 371
  • Tavaly év végén az amerikai kitiltási botránytól volt hangos a magyar politika.
  • André Goodfriend október huszadikán jelentette be, hogy hat, a kormánynak dolgozó magyar állampolgár nem utazhat be az Egyesült Államokba korrupció-gyanús ügyletek miatt. 
  • A hat kitiltott közül csak Vida Ildikó akkori NAV-elnök vallotta be, hogy szerepel a tilalmi listán. 

Péntek délelőtt a Fővárosi Főügyészségen Dr. Ibolya Tibor főügyész elmondta, hogy az amerikai tulajdonú Bunge 2012 januárjától alkalmazott egy lobbistát Magyarországon, mert a magas áfa miatti visszaélések a magyar piacon nagy károkat okoztak a cégnek. A lobbista NAV-os vezetőknek, minisztériumi dolgozóknak prezentált a magas áfa miatti tarthatatlan állapotokról, visszaélésekről. A lobbista a munkája során megkereste egy korábbi ismerősét, T.V.-t, aki főügyész szerint egy üzleti világban ismert férfi, hogy hozza össze egy ismert gazdaságkutató céggel, hogy 

a Bunge és a kormány stratégiai megállapodást köthessen.

A megkeresett, amúgy információ technológiával foglalkozó céget vezető negyvenes évei végén járó budapesti férfi azzal a válasszal tért vissza a lobbistához, hogy 

el tudja intézni a gazdaságkutató céggel, hogy csökkenjen az étolaj áfája 27 százalékról 5 százalékra, ha fizet a Bunge kétmilliárdot a cégnek.

A válasz közvetítője szerint ezt Heim Péter a Századvég egyik vezetője üzente, mondta Dr. Ibolya Tibor. A lobbista az ajánlatot továbbította a Bungénak, ami azonnal megszakított minden kapcsolatot vele. Az amerikai cég azonnal jelzett az amerikai követségnek és a NAV-nak is.

Ezután az ajánlatot közvetítő férfit kitiltották az Egyesül Államokból. 

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2014 októberében újsághírek után kezdett nyomozni az ügyben, több tízezer e-mailt, sms-t vizsgáltak át, a Fővárosi Főügyészség idén december nyújtotta be a vádiratot az ajánlatot közvetítő személy ellen 

vesztegetés tárgyában bekövetkezett vesztegetéssel való üzérkedés miatt. 

Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerint 

a kétmilliárdos ajánlat valótlan volt,

mivel Heim Péter és a lobbistának ajánlatot tevő cégvezető között sem közvetett, sem személyes kapcsolat nem volt. A gyanúsított jelenleg szabadlábon védekezhet. A főügyész újságírói kérdésre elmondta, hogy Vida Ildikó nem érintett ebben az ügyben. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még tavaly októberben beszélt arról napirend előtt az Országgyűlésben, hogy a Bunge 2012-ben feljelentést tett a NAV-nál, ami után 2,3 milliárdos áfacsalásra derült fény. Az ügynek 14 gyanúsítottja volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.