Szívnak a kartellek, mióta legalizálták a marihuánát az Egyesült Államokban

életmód
2016 január 02., 07:51
comments 245

Harmadára, 100 dollárról (28988 forintról) 30 dollárra (8695 forintra) esett vissza a marihuána felvásárlási ára Mexikó legnagyobb fűtermesztő területein a Los Angeles Times szerint.

AZ árak csökkenésének oka egyértelmű: Amerikába egyre több helyen legalizálják a füvet, egyre többen, egyre jobb minőségű marihuánát termesztenek, így nincs szükség a gyengébb mexikói importra.

A Times szerint az árak esésével párhuzamosan az Egyesült Államokban csempészett marihuána mennyisége is látványosan csökkent. Riportjukban megszólal egy mexikói termesztő, aki idén vetett utoljára füvet, már nem éri meg neki ezzel foglalkozni.

Egy év alatt felére csökkent az importált fű miatt az Egyesült Államokban letartóztatott személyek száma, harmadával a határon lefoglal fű mennyisége, 2010 óta pedig évi 44 ezer hektárról évi 12 ezer hektárra csökkent Mexikóban a felszámolt ültetvények mérete.

A fű amerikai legalizálása persze önmagában nem fogja kinyírni a kartelleket, akik a kokain és más illegális drogok importjával továbbra is szépen keresnek, de a bevételeik szinte biztosan csökkennek az amerikai törvények változása miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.