Kevesen haltak rejtélyesebb halált Putyin egyik közeli bizalmasánál

külföld
2016 január 16., 17:43
comments 307
Iliya Pitalev/RIA Novosti
photo_camera Iliya Pitalev/RIA Novosti

Nem tudom, maguk hogy vannak ezzel, de én mindig egy kicsit lázba jövök, amikor a világpolitikai játszmák egyik fontos háttérszereplője

váratlanul meghal.

Pláne, ha ez a fontos háttérszereplő egy korántsem baráti országban veszti életét, mondjuk egy olyanban, ahol

éppen vizsgálatokat folytatnak ellene, aminek a tétje 30 millió dollár.

Mihail Leszinnel, az új orosz tömegpropaganda atyaúristenével, Putyin elnök egyik legközelebbi bizalmasával pont ez történt tavaly november 5-én.

Fura dolgok

Leszin haláláról beszámolva Oroszország külföldi propagandaadója, az RT egy rokonra hivatkozva azt közölte, hogy a tévéadó alapítója szívrohamban halt meg. Leszin 58 éves volt, így elvben semmi gyanús nem lenne abban, ha elvinné a szíve. Csakhogy ezt, hogy szívrohamban halt meg, az RT még azelőtt közölte, hogy bárki megvizsgálta volna a holttestet. Mi több, a hivatalos halottkémi jelentést az azóta eltelt több mint két hónapban se hozta nyilvánosságra a haláleset körülményeit vizsgáló washingtoni rendőrség, ami

merőben szokatlan.

Összeesküvéselmélet-hívő énem itt már megjegyezné, hogy szívrohamot viszonylag egyszerű okozni: csak némi káliumra van hozzá szükség, egy ügyes bérgyilkos pedig pár, stratégiailag elhelyezett banánhéjjal könnyedén el tudja terelni az idegenkezűség gyanúját*. Arról már nem is beszélve, hogy Putyin elnök ellenfelei közül haltak már meg páran mérgezésben.

De ennél vannak gyanakvásra még inkább okot adó körülmények is.

Bár Leszin hivatalosan nem szerepelt a Krím orosz megszállása miatt szankciókkal sújtottak listáján, lett volna oka kerülni az Egyesült Államokat. A Daily Beasten megjelent cikkében Shane Harris azt írja, hogy forrásai szerint az FBI, ha hivatalosan nem is nyomozott, adatokat már gyűjtött Leszinről, ezek az adatok pedig arra utaltak, hogy a nagy befolyású férfi 30 millió dollárnyi vagyont mosott tisztára az Egyesült Államokban, jellemzően kaliforniai ingatlanokba fektetve a pénzt - két gyereke is Kaliforniában, ilyen ingatlanban él.

Egyik Kaliforniában élő gyereke, a nevét franciásan átíró Anton Lessine pedig a semmiből robbant be a nagy költségvetésű filmek piacára. Egy olyan piacra, ahol ritkán jelennek meg kezdők, ő mégis egyből olyan nagyszabású filmekhez adta a nevét producerként, mint a Brad Pitt főszereplésével forgatott Fury, vagy a most mozikba került Dirty Grandpa Robert deNiróval és Zac Effronnal.

Ha Leszin ellen hivatalosan eljárás indult volna, akkor egyrészt befagyasztják vagyonát, másrészt mindent elkövettek volna elfogásáért is, amit

nagyon megkönnyít, ha valaki magától beutazik az Egyesült Államokba.

Félreeső kis szálloda

Nagyon különös még Leszin halálának a helye. Az orosz elit rendszerint luxusszállodákban szeret lakni, erre Leszinnek is lett volna pénze. A halál mégis egy, ha nem is lepukkadt, de luxusnak semmiképp nem nevezhető szállodában, a Dupont Circle Hotelben érte.

Erről Harris két dolgot jegyzett meg:

  • egy ugrásnyira van az FBI washingtoni központjától;
  • a szobák ára pedig belefér egy együttműködő forrást elhelyezni kívánó amerikai állami szerv ilyesmire fordítható költségvetésébe.

Vagyis nem kell összeesküvéselmélet-hívő alusityakos őrültnek lenni ahhoz, hogy az emberben összeálljon a kép:

Leszinnek lett volna indítéka, hogy együttműködjön az amerikai hatóságokkal, akiknek tudott is volna miről mesélni, és a megfelelő helyen is volt hozzá.

Míg hirtelen meg nem halt.

*HELYESBÍTÉS 23:16: Kedves olvasóm, Dr. Keresztes tájékoztatott róla, hogy nincs az a banánmennyiség, amivel egy szívrohamhoz elég káliumot lehetne juttatni a szervezetbe, úgyhogy a banánhéj szétdobálásával nem terelné el magáról a gyanút senki. Remélem, hogy a cikk publikálása óta eltelt időben nem is próbálták így elterelni a gyanút káliummal előidézett szívrohammal elkövetett gyilkosságról. Rosszul esne, ha bárki miattam jutna börtönbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.