Bell korruptozott, Szemerkényi szó nélkül hagyta

külföld
2016 január 20., 12:12
comments 131

Colleen Bell, az USA budapesti nagykövete és Szemerkényi Réka, Magyararoszág washingtoni nagykövete egymás után szólaltak fel az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) évnyitó rendezvényén, szerda kora délután. 

A Magyarországon működő amerikai cégeket tömörítő szervezet évnyitója sokáig sima protokollrendezvény volt, de amióta a magyar-amerikai viszony 2014 őszén látványosan megromlott, tétje lett az amerikai nagykövet minden megszólásának. Különösen azután, hogy októberben Bell keményen nekiment a magyar kormánynak: korrupciót, demokráciát és sajtószabadságot kért számon.

A mostani beszédek alapvetően udvariasak és barátságosak voltak, és jórészt aról szóltak, hogy milyen nagyszerűek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, és azon dolgoznak mindketten, hogy még jobbak legyenek. Többször és hangsúlyosan barátnak nevezték egymást a nagykövetek.

Bell azonban most is odaszúrt a magyar kormánynak. Emlékeztetett, hogy a fejlődés legnagyobb gátja ebben a régióban a korrupció, és Magyarországon leginkább a közbeszerzések körül vannak gondok. A folyamatok átláthatatlanok, kedvezményezettek torzítják a piacot.

Hiszen ugyanazt akarjuk a világban

Szemerkényi Réka erre egyáltalán nem reagált. Csak annyit említett, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy jó befektetői környezetet teremtsen, és felsorolta, hogy milyen sok beruházást hoztak az utóbbi időben ide amerikai cégek.

Közben nagyon határozottan jelezte, hogy Magyarország jó szövetségese az USA-nak. Azt mondta, hogy a mostani kihívásokkal teli világban nagyon jól látszik, hogy mekkora szükség van a NATO-ra. 

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak fontosabb gazdasági partnere az USA, mint Kína vagy Oroszország. 

Szemerkényi többször visszatért arra, hogy  a két ország hosszú távú stratégiai érdekei egybevágnak, Ukrajnában, a Közel-Keleten és a menekültválság megoldásában is.

Szemerkényi felsorolta, hogy milyen sok magyar kulturális rendezvényt szerveztek tavaly az USA-ban, és a Saul fia című film Golden Globe díját illetve Oscar-jelölését közös amerikai-magyar sikerként értékelte.

TTIP, mégis?

A beszédek egyik meglepő fordulata volt, hogy Bell nagyra értékelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter egyaránt kiálltak az EU és az USA között kötendő, jelenleg tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) mellett.

Ez azért érdekes, mert ugyan 2014 őszéig a magyar kormány tényleg támogatója volt a megállapodásnak, de a kitiltási botrányt követően a helyzet megváltozott. Mikola István, a külügy államtitkára egyenesen azzal fenyegetett, hogy MAgyarország megvétózhatja a szerződés aláírását, Orbán Viktor pedig felvetette, hogy a kitiltási botrány csak arról szól, hogy az USA zsarolja Magyarországot, hogy mindenképpen írja alá a TTIP-t. A fideszes képviselők még azt is megszavazták, hogy az LMP kezdeményezésérők vitanapot tartsanak róla a parlamentben.

Ehhez képest úgy látszik, hogy megtörtént másfél éven belül a harmadik fordulat is a kormány véleményében a TTIP körül. 

Szemerkényi ugyan emlékeztetett, hogy sok nehéz kérdést kell még megbeszélni a szerződés megkötéséig, de ő is arról beszélt, hogy a TTIP megkötése most fontosabb, mint valaha.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.