Jönnek a tengeren lebegő erőművek

Elektromos energia
2016 január 28., 09:52

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

A Greentechmedia remek megfigyelése szerint az elektromos energia-iparban érdekes új trend alakult ki. Legyen szó bár nukleáris, nap- vagy szélerőműről, számos érv szól amellett, hogy ne a szárazföldön építsük meg őket, hanem inkább a tengeren, ahol aztán a hullámokon lebegve termelhetik nekünk az áramot.

A szénfüstben fuldokló, ezért mindenképp lépéskényszerben lévő Kína részéről például a CGN (China Genral Nuclear) nevű cég 2020-ra ígéri az első tengerre telepített atomerőmű beindítását, a 2030-ra pedig már 30 GW teljesítménnyel számolnak, hét lebegő nukleáris erőműből. És az oroszok is gondolkodnak a témában; íme, a 2017-re tervezett üzembe helyezésű 35 megawattos Akademik Lomonosov erőmű koncepciója:

Orosz elképzelés a lebegő atomerőműről

A megoldás előnye, hogy nem kell értékes ingatlanokat beáldozni a telepítéshez, a hűtéshez folyók terelgetése helyett remekül fel lehet használni a telep alatti tengervizet. Elvileg a természeti katasztrófákat is jobban lehet kezelni egy nagy hajón, mint a szárazon – ugyanakkor, ha mégis beüt egy krach, a tengerben gyorsabban terjedhet a szennyezés, mint a szárazon.

Sokkal megnyugtatóbb látványt nyújt a tengeri Paksoknál a vízen ringatózó napelem-telep vagy szélturbina. Az eleve helyszűkében szenvedő Japánban egy Tokió melletti víztározó felületét kívánja hasznosítani a Kyocera és egy pénzügyi befektető. A tervek szerint 2018-ra már termelni kezd az a 13,7 megawattos naperőmű, ami így fog kinézni:

photo_camera

A napelem és a vízerőmű tárolótavának házasítása azért is jó ötlet, mert ha süt a nap, lehet hagyni természetes úton telni a tározót – egy ilyen hibriderőmű kiegyensúlyozott, tervezhető teljesítményt tud nyújtani. Az USA-ban odáig mentek a lebegő naperőművekkel való tervezgetésben, hogy már egy rossz szóviccet is sikerült alkotni, ezek lesznek a „floatovoltaic” erőművek.

Ami a szelet illeti: a közeljövő talán legnagyobb projektje a portugál partok mellett létesülő 25 megawattos lebegő szélpark. A Windfloat nevű konzorcium túl van egy két megawattos modul sikeres tesztelésén, ha minden a tervek szerint alakul, 2018-ban már küldi a kontinensre a villanyt a Viana do Casteló-tól 19 km-re ringatózó erőmű. A világ első lebegő szélerőművét egyébként a norvég Statoil olajvállalat már 2009-ben sikeresen beindította, ők Skócia mellett 2017-ben terveznek üzembe helyezni egy 30 megawattos telepet, ez lesz a világ első nem kísérleti, hanem valóban üzleti alapokon működő és termelő lebegő szélerőműve.

photo_camera

A szárazföld helyett a tengerre telepített szélturbinák előnye, hogy jobban tervezhető, konstans szelet kapnak, valamint egyszerűbb megépíteni és a helyükre vontatni őket, mint altalajtól függően más-más alapozási technológiát használni és a hegyekre felbukdácsolni a hatalmas alkatrészekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.