Az eddigi legértékesebb kínai informátor állhatott át az amerikaikhoz

külföld
2016 február 04., 16:34
comments 82

A Financial Times informátorai szerint a valaha volt legértékesebb kínai forrás kerülhetett most az amerikai hírszerzés birtokába Ling Wancheng személyében. Őt jelenleg is az amerikai hatóságok hallgatják ki. 

Ling testvére annak Ling Jihua-nak, aki kabinetvezetője volt öt éven át a 2003 és 2013 között államfői tisztet betöltő Hu Jintaonak (Hu Csin-tao). A magas politikai tisztséget betöltő férfit 2014 végén vették őrizetbe, amikor őt is utolérte a kínai kommunista pártban jelenleg is zajló, belső hatalmi harcokkal átitatott korrupcióellenes küzdelem. 

Testvére ekkor disszidált az Egyesült Államokba, ahol jelenleg együttműködik a hatóságokkal. A lap információi szerint Ling részleteket árult el a kínai nukleáris fegyver-programról, a kínai vezetők magánéletéről és biztonságpolitikai kérdésekről is. 

Szintén az FT információi szerint a kínai vezetés több titkos akciót is indított, melyben ügynökök próbálták meg elintézni Ling visszatérését. 

Tavaly augusztusban az Obama-kormány figyelmeztette is Pekinget, miután felfedezték, hogy kínai kémek próbálják megtalálni Linget. 

A letartóztatott Ling Jihua, akinek testvére átállhatott (Imaginechina)
photo_camera A letartóztatott Ling Jihua, akinek testvére átállhatott (Imaginechina)

A hivatalos kínai narratíva szerint Ling pénzmosásban vett részt az Egyesült Államokban, de nem tudtak annyira erős bizonyítékot felmutatni, ami után az amerikai ügyészség vádat emelt volna. 

Szeptemberben a kínai biztonsági vezetők is Washingtonba látogattak, ekkor is téma volt Ling kiadatása. 

Sem a Fehér Ház, sem a CIA, sem az FBI nem reagált a lap kérdéseire. 

Ling testvére 2007 és 2012 között volt kabinetfőnöke a kínai elnöknek, a kommunista párt legérzékenyebb információinak kezelése is az ő feladatkörébe tartozott. 

A hongkongi sajtóban már tavaly felröppent a hír, hogy Ling több ezer titkosított dokumentumot lophatott el, és ezeket át is adhatta testvérének, amiket a férfi pedig kivihetett kaliforniai otthonába. 

Ling Jihua utoljára tavaly októberben tűnt fel a nyilvánosság előtt, számos bűncselekménnyel vádolják, szexuális bűncselekményektől elkezdve zsarolásig és korrupcióig. 

Ling Jihua körül a sajtóhírek már 2012-ben felröppentek, amikor 23 éves fia egy autóbalesetben halt meg, amikor összetörte Peking belvárosában a Ferrariját, amiben rajta kívül két nő is utazott, egyikük meztelenül. A kormány akkor teljes hírzárlatot rendelt el, de a nemzetközi hírügynökségek így is mind beszámoltak a történtekről. Ling Jihuát az év második felében egy kevésbé érzékeny kormányzati pozícióba helyzeték át. 

Mind ezidáig a legértékesebb átállt kínai informátora az amerikaiknak az egykori kémfőnök, Yu Qiangsheng volt, aki még 1985-ben utazott az Egyesült Államokba. 

Átállása után tartoztatták le a CIA elemzőjét,  Larry Wu-Tai Chin-t, mert kiderült, hogy a kíniaknak kémkedett. A férfit a cellájában találták meg holtan 1986-ban, pár nappal az ítélethozatal előtt, az esetet öngyilkosságként kezelték. 

Yu Qiangshengt pedig később kínai ügynökök gyilkolták meg, legalábbis kínai források szerint. A férfi testvére, Yu Zhengsheng jelenleg a héttagú kínai politikai bizottság tagja, azaz az ország legfontosabb döntéshozó testületében ülhet ott. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.