Van egy költségvetés 2016-ra, aminek papíron sincs sok értelme

gazdaság
2016 február 04., 11:18
comments 114

Talán emlékeznek rá, hogy az idei évről szóló költségvetést már tavaly nyáron elfogadta a kormány, azzal az indokkal, hogy így majd lesz kiszámíthatóság, ami eddig nem volt. Persze akkor is lehetett sejteni, hogy viszonylag gyorsan el fog avulni a tervezet, és ez így is lett. A civil Költségvetési Felelősségi Intézet ma kiadott elemzései szerint nem ér már sokat a 2016-os költségvetés, például legalább 250 milliárd forinttal alultervezhették az egyenleget.

Például történt ez:

photo_camera

photo_camera KFIB.

Azaz a költségvetés elfogadása óta a kormány ígért legalább 27 olyan dolgot, aminek jelentős költségvetési vonzata van (összesen vagy 120 milliárd forint), és még 11 olyat, amit még nehéz számszerűsíteni, de szintén pénzbe fog kerülni. A költségvetési törvényt mégsem módosították.

A kormány döntései nyomán ezeken kívül is romlik nagyjából 250 milliárddal az egyenleg. 

Ezek között kiemelkedik a CSOK, amiről ugyan még mindig nem készült el a végleges jogszabály, de KFIB becslése szerint (amiről itt írtunk) idén 50 milliárd, aztán évről-évre egyre több, 2018-19-ben már százmilliárdos kiadás lehet belőle – és csak akkor ekkora, ha a kormány terveihez képest csak a családok töredéke veszi igénybe a támogatást. Az áfa-visszaigénylések ezen felül is belekerülhetnek 20 milliárd forintba a költségvetésnek.

A CSOK becsült költségvetési hatásait ez az ábra foglalja össze:

photo_camera

Nagyobb költségvetési kockázat még a KFIB szerint, hogy a kormány bejelentette, minél több EU-s pénzt szeretne elkölteni 2018-ig. Átlagban 30 százalékos költségvetési önrésszel számolva ez akár 80 milliárd forintos többletkiadás is lehet idén.

A KLIK és a költségvetési szervek tartozásai alapján is lehet a kormánynak egy nagyjából 70 milliárdos többletkiadása, ami szintén nincs benne a költségvetésben.

A GDP növekedés pedig viszonylag csúnyán lelassulhat idén, mindössze 2,2 százalékra, ráadásul mivel az infláció is alacsonyabb lehet a kormány által tervezettnél, ezért a nominális GDP is elmaradhat ahhoz képest, amit a kormány beírt a 2016-os költségvetésbe (35 ezer milliárd helyett 34 ezer milliárd).

(KFIB technikai kivetítés, költségvetési kockázatok elemzése)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.