Lázár: A pedagógusok ne zsarolják gyerekekkel a kormányt!

POLITIKA
2016 február 18., 13:24
comments 325

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a parlamentben tájékoztatja a sajtót a kormányzati munka aktualitásairól. A kormányinfó első részében a miniszter a kormány moszkvai egyeztetéseiről és az Európai Tanács várható ülésének témáiról beszélt. 

photo_camera

Az Orbán - Putyin találkozóról

Lázár megismételte Orbán Viktor oroszországi szavait, és azt mondta, hogy meggyőződésük szerint 

Európa és a világ ügyei Oroszországgal való együttműködés nélkül nem rendezhetőek. 

Elmondása szerint az unió versenyképessége nem biztosítható orosz energia nélkül. Oroszország Moszkvában megerősítette a szándékát a paksi atomerőmű bővítésének megépítését illetően és maradéktalanul teljesíteni készül a paksi bővítésben vállalt kötelezettségeit. Lázár elmondása szerint Orbán Viktor arra utasította a kormányt, hogy cselekedjen hasonlóképpen, a kabinet pedig minden erővel azon lesz, hogy megfelelő módon rendezze Magyarország és az Európai Bizottság erre vonatkozó vitáit. Lázár megismételte, hogy 2019 végéig Magyarország földgázellátása Oroszország irányából elrendezettnek tekinthető. 

A V4-ek találkozójáról 

A hét eleji visegrádi egyeztetésekről Lázár azt mondta: többen "mesterségesen" próbálják szembeállítani a V4-ek és Németország szempontjait a menekültválságban. Egyetértés van abban, hogy Görögország és Törökország között kell megerősíteni az unió védelmét, és hogy a szíriai rendezésben is részt kell vállalnia a közösségnek. A vita arról szól a magyar kormány szerint, hogy ha a balkáni országoknak nem segítünk, és a görög-török határvédelmet nem sikerül megerősíteni, a schengeni határok védtelenek maradhatnak, szükség van tehát egy második védelmi vonalára. Ez nem egy vagy-vagy kérdés, hanem egy kiegészítése az eredeti német elképzelésnek. 

Lázár kritizálta viszont a németek azon elképzelését, mely szerint 500 eurót akarnak adni az egyes bevándorló családoknak. A miniszter szerint a válságos országok közül sok helyen ennek töredékét keresik meg havonta családok, ezért sokan ezt az ajánlatot is inkább felhívásként értelmezik majd, és így újabb tömegek indulhatnak meg Európa felé. Szó esett arról is, hogy az az eljárás, amely előbb meghívja a kontinensre a bevándorlókat, majd kötelező betelepítési kvóta szerint megpróbálja szétosztani azokat a tagállamok között, elfogadhatatlan a visegrádiak számára. Lázár szerint épp egy éve zajlik a válság és 

"Brüsszel egy év alatt semmit nem tett annak érdekében, hogy megvédje az illegális bevándorlástól."

Semmilyen olyan jogi, pénzügyi és egyéb típusú segítséget nem nyújtott az unió és az Európai Bizottság eddig a krízis által sújtott tagállamoknak, amely védelmet nyújthatott volna számukra a bevándorlók tömegeinek megállítása érdekében - mondta Lázár, aki szerint egyedül a magyar kormány által elsőként létesített műszaki zár jelentett részmegoldást. Ez sem tökéletes, tette hozzá, de legalább bizonyos mértékben csillapítani tudta a migrációs folyamatokat az országon keresztül. 

A köznevelés ügyeiről 

A köznevelés kérdésére ráfordulva Lázár arra kérte az érintett szakszervezeteket, hogy vegyenek részt a köznevelési kerekasztalon, szerinte ugyanis az oktatás helyzetének javítása csak tárgyalással lehetséges.

"Óvnám a szakszervezetet attól a politikától, hogy gyerekekkel próbálják megzsarolni a kormányt egy béremelés érdekében."

- folytatta a miniszter, aki többször elismételte, hogy veszélyes gyerekeket felhasználni a pedagógusok munkakörülményeinek javítása, és béreik emelése érdekében. "Gyerekkel zsarolni a kormányt munkajogi vitákban nem tisztességes, és nem igazságos" - tette hozzá, megengedve, hogy a sztrájkok és tüntetések fontos eszközök lehetnek, de megoldások csak asztal mellett születnek. Lázár megismételte, hogy jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre. ELmondása szerint elsőként a tanárok bérét emelte a közszférában a kormány, de számos egyéb köztisztviselői szakma béreinek növelése is a kabinet kötelessége, és nem rúghatják fel ennek sorrendjét a nyomásgyakorlások miatt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.