Azért van kevesebb nő az állami vállalatok igazgatóságában, mert nincs is kevesebb nő az állami vállalatok igazgatóságában

POLITIKA
2016 február 22., 22:04
comments 60

A DK képviselője, Oláh Lajos kérdezte írásban a kormányt, hogy miért van az, hogy az önkormányzati és az állami vállalatoknál sokkal nagyobb a férfiak aránya az igazgatóságokban és a felügyelőbizottságokban. A kérdésre Balog Zoltán megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt, egész szokatlan formállogikai érvelést bevetve. 

Rétvári előbb ugyanis ismeretett pár elérhető statisztikát, példáil hogy Magyarországon 215 ezer fő dolgozik vezetői munkakörben, közülük 87 ezer fő nő . A törvényhozók, igazgatási és érdekképviseleti vezetők 37 százaléka; a gazdasági és költségvetési szervezetek vezetőinek 55 százaléka ; a termelési és szolgáltatást nyújtó egységek vezetőinek 32 százaléka; valamint a gazdasági tevékenységet segítő egységek vezetőinek 43 szézaléka nő. A Corvinus Egyetem közelmúltban készült kutatása szerint is az összes magyar vezető 40 százaléka nő, középszinten ez az arány 28 százalék, felsőbb szinten 17 százalék. 

Na de ezek még nem arra vonatkoztak, amiről a kérdés szólt, hiszen Oláh az állami vállalatokra volt kíváncsi. Erre is volt válasza Rétvárinak, egy táblázatot mellékelt, amiből a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közvetlen tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságok és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdonában lévő működő gazdasági társaságok esetében lehet megnézni, hogy alakul a nők száma vezető beosztásokban:

photo_camera

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.