Helsinki Bizottság: Felveti a bűncselekmény gyanúját, hogy megakadályozták a népszavazási kérdés beadását

POLITIKA
2016 február 23., 14:04
comments 148

"A Büntető Törvénykönyv szerint aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el"

- írja a Magyar Helsinki Bizottság a Nemzeti Választási Irodán történtekről és a rendőrség tétlenkedéséről.

A közlemény szerint a bűncselekménynek legalább a gyanúja felmerül a történtek miatt, hiszen a „biztonsági” emberek - akik a hírek szerint a Fidesz országgyűlési képviselője által elnökölt futballklub biztonsági őrei - csoportos jelenléte a Nemzeti Választási Iroda előtt egy népszavazási kezdeményezést benyújtani kívánó polgár számára fenyegetően hathat. 

Ráadásul nyilatkozata szerint Nyakó István érkezett előbb az irodához, ennek ellenére az idős asszony adhatta be hamarabb a kezdeményezést, mivel – sajtóbeszámolók szerint – a „biztonsági” emberek fizikailag útját állták az MSZP politikusának. Ehhez képest - írja a Helsinki - nincs arról hír, hogy a bűncselekmény gyanúja esetén intézkedni köteles rendőrség beavatkozott vagy bárkit igazoltatott volna.

A Helsinki felidézi Orbán Viktornak a 2007-es, a Fidesz későbbi választási győzelmét megalapozó szociális népszavazásról szóló idézetét:

„Akkor leszünk erősebbek, ha Magyarország polgárai nem lesznek kiszolgáltatva a mindenkori hatalom önkényének. Közös döntést várunk, azt, hogy a legfontosabb kérdésekben végre a nép döntsön. Mindenkinek, akiben kétség van, azt üzenjük: nem kell félni, nem fog fájni”.

A Helsinki azt írja: "Kíváncsiak vagyunk, mit szólt volna a mai miniszterelnök, ha az ő népszavazását az akkori kormánypárt ilyen módszerrel akadályozza meg. És arra is kíváncsiak vagyunk, hogy az évente nagyjából másfélmillió igazoltatást végrehajtó rendőrség a mai esetben miért nem tartotta szükségesnek az intézkedést."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.