Már a belvárosi vendéglátósok is cikinek tartják a kopaszokkal való fenyegetőzést

POLITIKA
2016 február 23., 14:09

A Magyarországot kormányzó hatalom olyan eszközökhöz nyúlt kedden, amiket még a budapesti éjszakai élet figurái is elutasítanak, olyan alapon, hogy ciki is meg nagyon feltűnő is.

Nem elméletben beszélek. Néhány héttel ezelőtt szuper jó történetet írtam volna meg, de az egyik érintett sajnos visszavonta, amit addig elmondott és megmutatott, így a cikk abban a formájában kimúlt. A mögötte álló jelenség miatt a lényegét érdemes most felidézni.

Egy kicsi, szerény, nem alkoholt és nem kurvákat árusító belvárosi vendéglátóhely fiatal tulajdonosai között az üzleti életben teljesen szokásos feszültség támadt nemrég: az egyik tulajdonos ki akart szállni, de a kivásárlási árfolyamról nehezen tudtak megállapodni a felek. A beidegesedett fiatalember egyszer csak nem bírta tovább, és felbérelt egy - amúgy belvárosi helyeket védő - őrző-védő csapatot, hogy látogassák meg a boltot. A kopaszok a klasszikus, kilencvenes években honos maffiamegfélemlítés light fokozatát vetették csak be. Udvariasan köszöntek, még rendeltek is. Csak éppen nem mentek el, hanem órákon át eltorlaszolták a kis üzlet bejáratát, egy rakás vevőt elriasztva a fekete ruhába bújtatott hatalmas testükkel és a kopasz fejükkel. Pedig aki dacolni mert a látvánnyal, még be is engedték, bár kétségtelenül tettek pár megjegyzést nekik a helyen árult rossz minőségű élelmiszerekre.

Az akciót nem sokkal később meg is ismételték.

A boltban nem történt semmi törvénytelen. Nem törtek poharak, nem szorongattak nyakakat, hozzá sem értek senkihez, halálos fenyegetés sem hangzott el élőszóban, még fizettek is rendesen. De ettől még mindenkinek világos volt, hogy ez az egész egy üzenet a tulajoknak, hogy ne merjenek ugrálni. Amikor egy befolyásos belvárosi vendéglátós kör megtudta, hogy mi történt, az éjszakai urai állítólag úgy kapták le a tíz körméről a fiatal vállalkozót, mint a huzat. Ekkor halt meg az én cikkem, mivel a konfliktus elmúltával a másik fél sem volt már motivált abban, hogy publikálja az ügyet.

A lényeg azonban az, hogy ezek a keddi NVI-s kopasz megfélemlítőemberek olyan módszerrel segítették a kormányzatot, amit 2016-ban már a korábban a lehúzás és simlisség szinonimájának számító belvárosi éjszakai vendéglátósok is elutasítanak, sőt önszabályozó módon le is állítanak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.