EU: egész jól alakulnak a dolgok Magyarországon, csak ne lenne ilyen béna az állam és ne lopnának annyit

gazdaság
2016 február 26., 15:40
comments 77

Hetvenoldalas tanulmányban elemezte ki az Európai Bizottság Magyarország aktuális helyzetét az európai szemeszter részeként (ez az a koordinációs mechanizmus, amivel az EB előre megpróbálja azonosítani az országokra leselkedő veszélyeket).

\o/

Sok minden szuper Magyarországon, állapítja meg az EU. Fokozatosan javul a legtöbb makrogazdasági mutató, ha visszafogott is, de legalább van növekedés, az export nagyon erős, és  ha lassan is, de legalább csökkenget az államadósság (illetve a külső eladósodottság, és ezzel az ország sérülékenysége is). Most már a magánszektor is hozzájárul a munkaerőpiac javulásához. Javult a harc az adóelkerülés ellen.

Csakhogy

Csakhogy a beruházásokban már nem állunk olyan jól, a cégek nem fektetnek be annyi pénzt, mint lehetne, miközben az állami beruházások magasan az EU-átlag felett vannak. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a lehetőségekhez képest még mindig olyan erős a gazdasági növekedés.

photo_camera

A szektoradók még mindig visszafogják a gazdaság egy részét, a cégek továbbra is rettegve várják a kormány kiszámíthatatlan, előre nem egyeztetett húzásait.

Továbbá nagy – sőt, alapvető – kihívások vannak az oktatásban és az egészségügyben, a szociális ellátórendszer is túlságosan fapados az EB szerint. A közmunkaprogram nem járul hozzá ahhoz, hogy az ott "dolgozók" valóban visszataláljanak a munkaerőpiacra. Továbbra is túl magas az adóteher az alacsony jövedelműek keresetén.

Végül túl sok a lopás. Nincs elég a verseny a közbeszerzésekben, túl nagy a korrupció "veszélye", fogalmaz udvariasan az EB. "A legfőbb ügyészségen folyik egy belső vizsgálat arról, hogy miért nincs elég nyomozás magas, politikai szálakkal bíró korrupciós ügyekben, de ennek a vizsgálatnak még nem tették közzé az eredményét" – írják a módfelett optimista elemzők.

Az EB abban is udvarias, hogy nem Romániához és Bulgáriához méri Magyarországot, az mindenesetre látszik, a visegrádi országoktól elég durván elmarad a potenciális növekedés, főleg ahhoz képest, hogy 2012-ben egyedül Magyarországon volt recesszió ebből a csoportból:

photo_camera

(Európai Bizottság [.pdf])

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.