Trócsányi László várja az NVB javaslatait, pedig a választási iroda rég csak azt szajkózza, mit kellene csinálni

politika
2016 február 26., 09:03
comments 78

„Méltatlannak tartom, ami ami ott történt, de egyéni felelősségemet nem érzem benne”

– ezt mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Nemzeti Választási Irodában történt erőemberes balhéról.

Trócsányi László igazságügyi miniszter (Fotó: Mohai Balázs / MTI)
photo_camera Trócsányi László igazságügyi miniszter (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

A miniszter a délelőtti sajtótájkoztatóján azt mondta, várja az NVB (Nemzeti Választási Bizottság, az NVI mellett működő szervezet) javaslatait, mert a szabályokon változtatni kell.

WTF?

Trócsányi megjegyzése azért furcsa, mert

a bizottság mellett működő NVI már többször javaslatot tett, nyár óta gyakorlatilag folyamatosan erről beszél.

Ez csak néhány példa:

  1. 2015. július 20.: „Nem egyértelműek a népszavazási kérdések kezelésével, befogadásával kapcsolatos szabályok következményei, ezért a Nemzeti Választási Iroda elnöke jogszabály-módosítást kezdeményez az igazságügyi miniszternél – olvasható Pálffy Ilona NVI-elnök levelében.” (MTI)
  2. 2015. július 27.: „A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt kezdeményezi az igazságügyi miniszternél, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő úgynevezett párhuzamossági moratórium. Pálffy Ilona hétfőn, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, a módosítás azt célozza, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást tartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás.” (MTI)
  3. 2015. október 22.: „Aki megfelelő kérdéssel áll elő, kezdhesse meg az aláírásgyűjtést akkor is, ha van más hasonló népszavazási kezdeményezés – ezt javasolja a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A mostani szabályozás, amelynek révén a minap egy vasárnap is nyitva tartó üzlet tulajdonosa egy álkérdéssel a szocialisták útjába állt, már a jogintézmény komolyságát veszélyezteti.” (Nol)

Trócsányi most azt mondta: az egymást kioltó kérdések esetében a sorrendiség elve jó, ezt az Alkotmánybíróság is támogatta, de vannak diszfunkciók a rendszerben.

Martonyi János volt külügyminisztert idézve pedig azt üzente a lemondásában reménykedőknek, hogy egy miniszter bármikor lemondhat, kivéve ha az ellenzék követeli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.