Arcfelismerő szoftverekkel kezdték el figyelni vásárlóikat az üzletek

TECH
2016 március 04., 18:43

A Bloombergen jelent meg egy cikk arról, hogy az amerikai kereskedelemben hogyan bukkant fel a korábban csak hatóságok által használt arcfelismerő rendszerek használata. 

A szolgáltatás lényege, hogy az üzletbe belépő kuncsaftot azonosítani tudja a rendszer, és közli is azonnal az eladókkal, hogy mit szokott venni, mekkora méretet hord, milyen akciót lehet érdemes ajánlani neki. 

Januári kereskedelmi kiállításokon már több technológiát is lelkesen ajánlgattak a nagyobb láncoknak, és szakértők szerint csak kevés idő kérdése, hogy az alkalmazások mindennapossá váljanak a bevásárlóközpontokban. 

A japán NEC szoftvere, a NeoFace például simán ismer fel arcokat, akár tömegből vagy rossz minőségű videóról is. A programot eredetileg bűnüldözésre fejlesztették de már megindult a kereskedelmi forgalmazása is. 

A boltok pedig nagyon rákaptak, hiszen óriási versenyben vannak az online áruházakkal. Az újfajta adatbázis a vásárlóikról így igazi kincset érhet. 

Az arcfelismerő eszközök piaca a becslések szerint 2020-ra 6,2 milliárd dolláros üzletté válik majd, szemben a 2015-ös 2,8 milliárdos piacról. A brit kereskedők 30 százaléka pedig már most is alkalmaz valamilyen hasonló technológiát iparági becslések szerint. 

A Bloomberg információi szerint a Walmart, az Armani, a Macy's és a Benetton is kísérletezik ilyen eszközökkel. A lap kérdéseire csak a Macy's és a Benetton reagált, ők tagadták, hogy jelenleg arcfelismerő eszközöket alkalmaznának. 

Szakértők szerint a cégek jelenleg még félnek attól, hogy a vásárlók megijednének, ha megtudnák, hogy név szerint nyilván vannak tartva, ezért egyetlen cég sem fogja várhatóan felvállalni, ha ilyen technikát használ.

Természetesen a kérdés rengeteg jogi kérdést felvet, brit jogvédők is amellett érvelnek, hogy az üzletek csak a vásárlók beleegyezésével gyűjthetnének róluk bármiféle adatot, a valóságban egy borzasztóan szabályozatlan területről van szó, az Egyesült Államokban például mindössze három államban léteznek szabályok ilyen esetekre. 

Ugyanakkor a bíróságok előtt jelenleg is vannak olyan perek, melyek kimenetele döntő lehet az egész iparág számára. A Facebook ellen is zajlik egy per, mely szerint a vállalat titokban építette fel a világ legnagyobb biometrikus adatbázisát. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.