Matolcsy: növekedés = Orbán

gazdaság
2016 március 10., 09:22
comments 121

Parragh László balján Orbán Viktor, jobbján pedig a "független" jegybank elnöke, Matolcsy György ült a MKIK rendezvényén a pódiumon. Beszédében Matolcsy utalt a kormány és a jegybank igen szoros viszonyára: szerinte együttműködés van, ami "nem mindenkinek tetszik, de nekünk igen".

Akik hallottak már Matolcsy-beszédet az elmúlt három évben, nem lepődhettek meg az "egyensúly és növekedés" gondolatmeneten, ami a Matolcsy György beszédjének alapját jelentette.

photo_camera

De új elemként kifejtette a jegybank elnöke, hogy a gazdaságpolitikai fordulat záloga gyakorlatilag egyedüliként a miniszterelnök, Orbán Viktor. Miután hosszasan beszélt arról, hogy a 2002-es kormányváltás tíz évre tönkretette az országot, elmondta, hogy a 2010-es fordulat,

e ritka aranypillanat

leglényegesebb pontja a politikai stabilitás. Szóval a miniszterelnök fémjelezte politikai stabilitás nélkül még mindig a gyurcsányi purgatóriumban lenne a magyar gazdaság.

Matolcsy beszélt az MNB korábbi veszteségéről is. Szerinte ha marad ez a veszteség, akkor Magyarország nem kerül ki a túlzottdeficit eljárásból. (Arról mondjuk nem beszélt a jegybankelnök, hogy kizárólag a forint gyengülése okozta, hogy a jegybank 2013-tól nagy nyereséget kaszírozott. Arról sem, hogy a jegybanknak állítólag nincs eredménycélja, mivel a célja nem lehet a nyereséges működés.)

A jövőről elmondta Matolcsy, hogy az eddigi eredmények ahhoz nem lesznek elengendőek, hogy Magyarország tartsa az eddigi fantasztikus teljesítményét. Az eddigi eredmények tartása mellett versenyképességi reformra van szükség, és arra, hogy Magyarország is részt vegyen a világban történő gazdaságpolitikai paradigmaváltásban. És vissza kell csábítani a több százezer külföldi munkavállalót.

20-25 év alatt utoljérjük Ausztriát, mondta Matolcsy. Szerintünk (az utóbbi öt év alapján) nem:

photo_camera

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.