Miért dicsekedett el azzal Handó Tünde, hogy Magyarország 20 helyet javítva az 56. helyen áll Európában az igazságszolgáltatásba vetett bizalom szempontjából?

jog
2016 március 11., 09:12
comments 220

"Növekszik a magyar igazságszolgáltatásba vetett bizalom - Magyarország 20 helyet javítva az 56. helyen áll az európai rangsorban"

ezzel címmel jelent meg Handó Tünde szombathelyi beszéde a bíróság.hu-n. Azért érdekes a címválasztás, mert Európában csak 50 ország van, ezért elég lehangoló lenne, ha az 56 helyen állnánk ebben a rangsorban. (Bár néha tényleg ad okot a magyar igazságszolgáltatás, hogy ne bízzunk benne, de ennyire talán nem.)

A cím a szövegnek ebből a részéből jön:

"Ezt támasztja alá az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, színvonalát és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytábla, amely szerint a magyar igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősödött, Magyarország a korábbi felméréshez képest 20 helyet javítja az 56. helyen áll ebben a rangsorban."

Kis keresés után után kiderül a forrás, ez a tavaly szeptemberben megjelent Európai Bizottsági jelentés (.pdf), azon belül is ez az ábra:

photo_camera

Amiből pedig az derül ki, hogy nem is bizalomról, hanem a befektetők által érzékelt függetlenségről van szó, nem is az EB saját kutatása ez, hanem a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) éves versenyképességi felmérése. Amiben természetesen nem Európán, hanem a világ összes országán belül elért helyezésről van szó, és mint látható, a 2013-2014-es felmérés alapján.

Azóta egyébként már rég megjelent a a 2014-15-os felmérés, amiben az igazságszolgáltatás függetlensége szempontjából az 56. helyről újra visszacsúsztunk a 79. helyre, éppen Laosz és Irán közé, úgy, hogy a pontszám 4,04-ről visszaesett 3,61-ra.

Egyszóval: pffff.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.