Annyira horthysta szellemben építik újra a Várat, hogy a Nemzeti Hauszmann Terv testületének három tagja is felmondott

Budapest
2016 március 18., 19:18
comments 468

Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista a Budai Vár újjáépítéséről szóló Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének voltak a tagjai, március 3-án küldték el lemondó levelüket Lázár János miniszternek, írja az Index.

photo_camera

Ebben igen keményen fogalmaznak. 

"Egyenesen bűn a várnegyed és a várpalota egész nemzetet szolgáló, sikeres kulturális-tudományos hasznosításával szemben a kulturális és tudományos intézmények kitelepítése, ellehetetlenítése, és az ide nem való kormányzati funkciók tervezett helyükre telepítése.

(...)

Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását."

photo_camera

A társadalmi testület tagjait Lázár 2014 októberében kérte fel a Nemzeti Hauszmann Terv munkájában való részvételre. Azt írják, gyorsan kiderült számukra, hogy a kormány nem fog konzultálni a testülettel, több épület újjáépítéséről a testület megkérdezése nélkül döntött. Arról is csak sajtóközleményekből értesültek, a kormány két minisztériumot is a Várba akar költöztetni. A három tag úgy látja, az egész város szerkezetére, közlekedésére, területhasználatára, kulturális életére, idegenforgalmára is rossz hatással lesz a Vár, illetve a Városliget átalakítása.

(Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.