Egymás után mondanak fel a Tények riporterei

Média
2016 március 21., 14:44
comments 358

10 nap alatt már három riporter és egy bemondó távozott a Tények stábjából. 

Egy bő hónap telt el azóta, hogy Szalai Vivient nevezték ki a TV2 hírigazgatójának, és ő lett a Tények főszerkesztője is. A Századvégen keresztül Habony Árpádhoz kötődő Szalai irányítása alatt megszaporodtak a kormányközeli, lejárató hangulatú riportok a csatornán. 

Előbb Zuschlag János és Pukli István kapcsolatáról kerültek adásba propaganda-hangulatú riportok, később Juhász Péter budai lakbérére szállt rá a hírműsor stábja. 

photo_camera Szalai Vivien, a TV2 új hírigazgatója. 

Szabó Tibor, a hírműsor egyik dolgozója ma azonnali hatállyal benyújtotta a lemondását. Szabó nem akart nyilatkozni a 444-nek, de a comment.com értesülései szerint azért távozott, mert 

"nem akart Juhász Péter karaktergyilkosságában részt venni, megvan a TV2-nél az a személy (Kunfalvi Nóra), aki ezt az ügyet, és még sok más hasonló (...) témát visz."

A korábban Hír TV Célpont című adásában illetve a Magyar Időknél edződött Kunfalvit már Szalai hozta oda a csatorna hírműsorához, néhány nappal kinevezése után. Szabó állítólag azért is távozott, mert neki kellett felolvasnia egy olyan riport szövegét (Pukli István és Zuschlag János kapcsolatáról), amelyet valójában nem is ő, hanem Kunfalvi készített.

Még Szalai érkezése előtt jelezte, hogy elhagyja a műsor stábját Debreczeni Csilla, segédszerkesztő, de később is folyamatosan bővült a távozók listája. Két héttel ezelőtt jelentette be távozását a televíziótól Bihari Ádám riporter, aki külpolitikai témákban számított a műsor egyik fontos emberének. 

Bihari kérdésre nem akarta kommentálni, hogy miért távozik; a 444-nek mindenesetre több dolgozó is arról számolt be, hogy Szalai érkezése óta nagyon rossz a hangulat a hírműsor szerkesztőségében és ezért fogy folyamatosan a létszám. Többen további távozókra is számítanak.

photo_camera Azurák Csaba is lejön a Tényekről. 

Hasonlóképpen, néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy elhagyja a Tényeket és a csatornát Kovács Nikolett, aki főként egészségügyi témában készített anyagokat. Kovács elismerte, hogy nem marad, de felmondási ideje kitöltése előtt ő sem akarta kommentálni, hogy miért döntött így. Hétfő reggel a Népszabadság számolt be róla, hogy 

szintén távozik a műsorból Várkonyi Andrea, a Tények népszerű műsorvezetője. 

A cikk szerint Hajdú Péter lehet a Napló magazinműsor új producere, aminek aligha örül a műsort sokáig frontemberként készítő Azurák Csaba, aki már korábban bejelentette, hogy nem vezet több műsort a Tényekben. Az egykori bemondó napi háttérműsor szerkesztésére kaphat megbízást, a hírszerkesztésből teljesen kivonja magát. Áprilistól kezdheti el a munkát a hírműsornál az RTL Klubtól szerződtetett Gönczi Gábor. 

Belsős dolgozók arról beszéltek nekünk, hogy akiknek van lehetőségük mozogni különböző műsorok között, igyekeznek elkerülni a Tényeket és máshol vállalni feladatokat. Korábban - közvetlenül Szalai bejelentését követően - a Tények online felületeinek megszűnésével távozott a tévétől az oldal négy munkatársat felölelő szerkesztősége is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.